8.5 C
New York
zaterdag 27 april 2024

PvdA/Groenlinks fel tegen plan Knibbelweg-Oost

De fractie van de PvdA/Groenlinks heeft zich fel tegen het al oude plan van de Knibbelweg Oost in Zevenhuizen gekeerd tijdens de raadsvergadering op woensdag 19 mei.

Het plan Knibbelweg-Oost is al een oud plan om het gebied tussen de Knibbelweg, Noordelijke Dwarsweg, A12 en N219 om te zetten in distributiecentrum, industrie en kassengebied. In 2009 werd het plan goedgekeurd door de toenmalige gemeenteraad van Zevenhuizen-Moerkapelle.

In de loop van de jaren kwam er een kink in de kabel, de provincie dreigde het gebied, dat grotendeels onder druk van de diezelfde provincie uit de grondbank was overgenomen, het bestemmingsplan te blokkeren. Hiermee ontstond een patstelling tussen provincie en Zuidplas. Uiteindelijk trok Zuidplas zich terug uit de ontwikklingen van de A12 corridor waarop de provincie boos reageerde en leek een gang naar de rechter noodzakelijk. In 2019 zijn de partijen via een bestuursovereenkomst het eens geworden met elkaar.

In twee fases wordt er ontwikkeld waarbij een deel van het gebied is gereserveerd voor uitplaatsingen vanwege de bouw van het vijfde dorp. In de eerste fase wordt er totaal 38 hectare (ongeveer 56 voetbalvelden) gebouwd. Hiervan komt er 18 ha glastuinbouw, 15 ha XXL logistiek en 5 ha bedrijfsterrein. Aan de Knibbelweg komt een mogelijkheid voor bedrijfswoningen. Het terrein moet duurzaam, gasloos en energieneutraal worden aangelegd met in het midden een weg die aansluit, via een door Zuidplas betaalde, verkeerslichteninstallatie.

Veel partijen in de gemeenteraad hadden vooral de voorkeur dat het plan nu eindelijk van start gaat. Maar buiten de positiviteit waren er vragen over de ervaring met het bouwen van kassen zonder gasaanslutingen. Volgens raadslid Molenaar (ChristenUnie/SGP) staat deze ontwikkeling nog in de kinderschoenen. Molenaar had zijn twijfels over het aantal hectare glas of dit wel rendabel is voor tuinders.

Raadslid Jansen (CDA) pleit voor een betere afhandeling van het vrachtverkeer op de N219 en zou het liefst willen dat vrachtverkeer niet richting Zevenhuizen en de A20 mag rijden maar alleen naar de A12. Baas (SP) ziet geen problemen met plan en Klovert benadrukt dat vooral de XXL Logistiek 100% duurzaam moet zijn.

Aandachtspunt is de mensen die in het Koningskwartier straks gaan wonen, zijn deze wel geïnformeerd dat er straks aan de andere kant van de Knibbelweg kassen komen. Van Drenth (NEZ) benadrukte dat er echt strenge regels moeten komen voor de lichtvervuiling uit de kassen. Hij pleit voor een dotterfonds voor de wegen die nu nog voller gaan worden met dit plan. De natuur in het plan noemt hij geen natuur: “2 ha wei met een koe en een hectare water met hierin een eend is voor mij geen natuur!”

2 ha wei met een koe en een hectare water met hierin een eend is voor mij geen natuur!

Paul van Drenth (NEZ)

De fractie van de PvdA/Groenlinks ziet het plan niet zitten, dat blijkt uit de bijdrage van raadslid Damen. Hij vreest dat de kassen niet gasloos gaan worden, dat waar de inwoners dat wel moeten. Hij hekelt het minimalistische groen en vrees ook voor de verkeersafhandeling op de N219. “Wanneer zitten we in een soort Sim City waar alle seinen op rood staan waardoor we we met de handen in ons haren zitten omdat we niet meer weten waar we heen moeten?” vroeg hij aan de wethouder. Damen noemde de hoge gebouwen die er komen van 15 meter hoog.

Peter Molenaar vond dat de PvdA/Groenlinks het eerlijke verhaal moest vertellen, dit is al in 2009, met instemming van de PvdA in Zevenhuizen-Moerkapelle, besloten. Damen pareerde dit verwijt dat het nu hoger werd en de ecologische camouflage is helemaal weggehaald was door de ontwikkelaar. De gemeenteraad zal, op verzoek van de PvdA/GroenLinks fractie, de stemming pas doen bij de volgende raadsvergadering. Damen kondigde aan om zo nog verzet tegen de ‘Muur van Zevenhuizen’ te kunnen starten.

Advertentie