8.5 C
New York
vrijdag 23 februari 2024

Irritatie over ‘onleesbare’ verkiezingsborden Zuidplas

Raadslid Pouwels van PvdA/GroenLinks had mondelinge vragen ingediend tijdens de raadsvergadering van 15 februari over de nieuwe verkiezingsborden in de gemeente Zuidplas. Volgens haar zijn de borden van verdere afstand niet goed leesbaar en is de gemeenteraad niet betrokken bij het ontwerp welke nu langs de wegen staan. Ook is het raadslid niet te spreken over dat er nu op minder locaties deze borden zijn geplaatst.

Burgemeester Weber legde uit dat deze frames met een spandoek prima past in het kader dat volgens hem door de gemeenteraad was gegeven in de twee eerdere discussies over dit onderwerp. Deze frames zijn herbruikbaar en kunnen ook op een andere manier worden gebruikt zoals bijvoorbeeld ‘de scholen zijn weer begonnen. De gemeente kan zelf de banners printen en dat veel in de kosten scheelt.

De kaders van de gemeenteraad was dat de borden er netter gingen uitzien en Weber denkt hier aan voldaan te hebben. Het alternatief van Trotterborden zoals in Rotterdam en Capelle en zou Zuidplas per verkiezing een bedrag van 15.000 euro kosten. De burgemeeser gaf toe dat de borden op andere plekken staan dan voorheen. Dit komt omdat er ook naar de verkeersveiligheid is gekeken van de oude borden en hierdoor bepaalde locaties te gevaarlijk waren geworden in de loop der jaren.

Weber benadrukte dat het plaatsen van de borden geen verplichting is maar wel wordt aangeraden door de overheid. Omdat er toch een aantal houten borden vervangen moesten worden vervangen heeft Zuidplas voor deze optie gekozen. De spandoeken kosten 50 euro per print, de frames zijn eenmalig aangeschaft voor 4.600 euro maar gaan 10 tot 15 jaar heen.

Raadslid Pouwels had graag gezien dat er een proefdruk was gekomen waarop te zien was geweest hoe de posters uitkwamen. Rodenburg (SP) vulde haar aan dat er veel wit op de banner is en dus de posters groter had gekund. Weber deelde deze mening niet, de partijen hadden in november al de aanleverinformatie gehad zoals een poster op A2 formaat en vond de leesbaarheid een zaak van de politieke partijen zelf. Hij wilde ook geen posters gaan uitrekken om op te vullen, hiermee zou er juist weer discussie ontstaan.

Een zogenaamd Trotterbord, kosten 15.000 euro per verkiezingen voor Zuidplas
Advertentie