8.5 C
New York
vrijdag 26 april 2024

Saaie campagne wordt afgesloten met rustige campagnezaterdag (+video)

De campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen in de gemeente Zuidplas is met een saaie campagnezaterdag afgesloten. In totaal doen er 8 partijen mee aan de verkiezingen en wie alle 8 partijen is tegengekomen in Zuidplas is een geluksvogel.

De VVD ging canvassen in de wijken (een mooi duur woord voor de buurt in) en zette een banner neer met wat folders in het winkelcentrum. Andere politieke partijen ergerden zich aan hun afwezigheid. Kees Heuvelman (NGP) noemde dit een rare manier van campagnevoeren. Zelf stond hij met zijn mensen op vrijdag in Moordrecht en op Zaterdag in Nieuwerkerk.

De SP hield een natte voeten festival op het Raadhuisplein in Nieuwerkerk. De SP verzet zich daarmee tegen de grootte van het plan van 8000 woningen in de diepe polder die meters onder zeeniveau ligt. Lijsttrekker Jan Baas had 4.000 woningen misschien nog willen accepteren maar 8.000 woningen zijn voor hem te veel. Hier zijn andere partijen in de gemeenteraad het niet mee eens.

Ook Frans Klovert (D66) miste het vijfde dorp in het debat. Zijn partij was in de Reigerhof en in Moerkapelle en daarnaast ging ook een aantal kandidaten aan de slag voor de jaarlijkse hulp aan NL-DOET. Dat deed het CDA op zaterdag en de ChristenUnie/SGP op vrijdag bij speeltuin de IJsselkids. Die laatste partij deelde op de stralende zaterdag overal ijsjes uit.

Debatten

Het gebrek aan een groot debat bleek wel uit reacties van inwoners. Er was een sportdebat maar dat was vooral toegedicht de financiering van sport vanuit de gemeente. Ook was er een debat in Op Moer in en over Moerkapelle. Tijdens deze debatten waren het vooral speldenprikjes en wat ongenuanceerde NGP uitspraken die nog wat roering gaven, maar verder waren er weinig verschillen

Stemwijzer

De gemeente had ruim van tevoren met de 7 zittende partijen al de stellingen gemaakt voor de stemwijzer. Belangrijke onderwerpen zoals vervoer, jeugdhulp en het vijfde dorp ontbraken in de stemwijzer. Partij nummer 8, de NGP, was nog bezig met de kandidatenlijst in orde te krijgen en ontbreekt daardoor in de stemwijzer. Gouwe IJssel Nieuws heeft daarom de inwoners gevraagd wat zij willen weten en heeft deze 18 stellingen gepubliceerd met de meningen van partijen. De NGP wilde hier niet aan meewerken.

Interviews

In de regionale media was weinig over de verkiezingen terug te vinden, slechts een handjevol artikelen in het AD en een paar langdradige radiopodcasts bij de lokale omroep Dichtbij het nieuws. Hart van Holland en Gouwe IJssel Nieuws brachten gezamenlijk een interview met de acht lijsttrekkers op video online.

Verkiezingen

Wat de verkiezingen gaan brengen is altijd gissen. Wordt de VVD weer de grootste partij of worden ze ingehaald door de ChristenUnie/SGP? Andere vraag blijft in welke mate het CDA en D66 last of gemak hebben van de landelijke perikelen en hoe doen de lokale partijen het? Groeit NEZ verder en haalt de NGP eindelijk een zetel? Woensdagavond komt het verlossende woord met de uitslag. Gouwe IJssel Nieuws is daarbij!

Wie het nog niet weet, kijk naar de stemhulp die Gouwe IJssel Nieuws heeft gemaakt!

Advertentie