8.5 C
New York
woensdag 24 april 2024

Geen forse daling PMD afval door statiegeldflesjes in Zuidplas

Er is geen forse daling van het PMD afval zichtbaar door het instellen van statiegeld op plastic drinkflesjes. Die conclusie heeft de gemeente Zuidplas getrokken en beantwoord op de schriftelijke vragen van VVD raadslid Karreman over de afvalaanbesteding en het PMD deel van de afvalverwerking.

Karreman vroeg of door deze statiegeldregeling het aanbod van PMD zodanig anders was geworden dat er gekeken kan worden naar eventuele nascheiding. Het college van B&W kan hier nog geen goed antwoord opgeven maar vermoed niet dat nascheiding effectiever zal uitpakken: “De pilots voor PMD gingen in op het optimaliseren van de bronscheidingsmethode en niet zozeer de principiële keus tussen bron- en nascheiding waardoor een andere afweging ten aanzien van de verwerking van restafval zou kunnen ontstaan“.

Het college legt met betrekking tot het statiegeld het alsvolgt uit :”Ten aanzien van de statiegeldontwikkelingen is de invloed nog onzeker. Statiegeld voor kleine flesjes heeft niet geleid tot een fors verminderd aanbod van PMD. Statiegeld op blik heeft mogelijk een grotere invloed, maar neemt niet weg dat de plastics gerecycled moeten blijven. Hiervoor is nascheiding niet het ei van Columbus (de restafvalstroom kan bijvoorbeeld niet te veel GFT bevatten maar moet relatief droog zijn voor een goed resultaat)“.

In 2021 is er in totaal 1.175.080 kg aan PMD ingezameld door de inwoners van Zuidplas. Hiervan is 13% vervuild volgens het college van B&W. Men vreest dat er bij nascheiding minder goed gescheiden gaat worden: “Daarbij is de verwachting dat het scheidingsresultaat van PMD in Zuidplas achteruit zal gaan omdat deze nu bovengemiddeld goed gaat. Wel kan nascheiding vanuit service overwogen worden, daar waar het bewaren van PMD problematisch is (bijvoorbeeld in hoogbouw). Wel is het dan de vraag of gedifferentieerde inzameling niet kostenverhogend werkt en hoe dit in een diftargemeente goed ingevoerd kan worden. Dit vraagt nader onderzoek“.

Daarbij is de verwachting dat het scheidingsresultaat van PMD in Zuidplas achteruit zal gaan omdat deze nu bovengemiddeld goed gaat

College B&W Zuidplas

De VVD had ook gevraagd om de kosten per afvalstroom maar dat kan de gemeente niet makkelijk kan leveren. Met de eerder toegezegde actualisatie, tijdens de zomernota 2022, zal dit verder onderzocht worden. Alle kosten en baten (zoals afvalstoffenheffing, oud papier en PMD) worden in één voorziening bijgehouden en volgens de gemeentewet is het niet toegestaan andere kosten daarvan te betalen of inkomsten er af te halen.

Het dossier afval is een Zuidplas een steeds terugkerend onderwerp waarbij de gemoederen hoog kunnen oplopen. Kort geleden stelde de fractie van SP vragen over de ervaringen van inwoners en afgelopen week stelde de VVD vragen over het ineens andere manier van inzameling in Moerkapelle van oud papier. De SP heeft de antwoorden op haar vragen inmiddels ter agendering in de gemeenteraad gevraagd omdat de partij geen verbeteringen ziet in de antwoorden. Tijdens de verkiezingscampagne spraken VVD en (deels) CDA zich uit voor nascheiding, de andere partijen willen bronscheiding behouden.

Advertentie