8.5 C
New York
dinsdag 25 juni 2024

Provincie Zuid-Holland zet woningbouw Nieuwerkerk-Noord definitief tot 2035 op slot               

Provinciale Staten van Zuid-Holland heeft op 12 oktober, door het vaststellen Wijziging Zuid-Hollandse Omgevingsverordening Ontwikkeling Middengebied Zuidplaspolder, massale woningbouw in Nieuwerkerk Noord tot 2035 op slot gezet. In deze omgevingsverordening werd het project Middengebied (Vijfde Dorp) toegevoegd. Bij de stemming stemde alleen de Partij voor de Dieren tegen.

Het laatste deel van het plan van de Rode Waterparel Westlob (tussen Tweede en Derde Tochtweg) is geschrapt. De rest van de Rode Waterparel was al in 2018 geschrapt en overlapt het gebied van het Vijfde Dorp. Een deel van de bescherming van het natuurnetwerk, recreatiegebied,  is geschrapt om straks Doelwijk II, de uitbreiding van het industriegebied te kunnen uitvoeren. Doelwijk II en Gouwe ParkII zijn toegevoegd op de 3ha kaart. Een zacht gepland bedrijventerrein bij de afslag Nieuwerkerk langs de A20 is ook geschrapt.

Het schrappen van de plannen in Nieuwerkerk Noord is een streep door de rekening van de ontwikkelaars die daar gronden in bezit hebben maar ook nog diverse afspraken hebben lopen met tuinders voor eventuele overname. Niet voor niets was er voorafgaand aan de vergadering van Provinciale Staten nog een leaflet gestuurd met de plannen maar deze werd ter kennisgeving aangenomen. Het niet bebouwen van Nieuwerkerk-Noord is onderdeel van de bestuursovereenkomst van de gemeente Zuidplas en de provincie Zuid-Holland.

Volgens de instuurder van de leaflet, van Amvest Vastgoedontwikkeling & Investment Management, is er een collectief gevormd met veel andere grondeigenaren in het gebied Nieuwerkerk Noord, waarbij men gezamenlijk ruim 95% van het gebied vertegenwoordigen / in eigendom hebben. In het leaflet wil men Nieuwerkerk Noord ontwikkelen tegelijkertijd met het vijfde dorp en zien ze het als uitloper van Nieuwerkerk en Rotterdam.

Zuidplas liet eerder al weten dat het besluit om tot 2035 niet te bouwen in Nieuwerkerk Noord te respecteren en een plan van ontwikkelorganisatie NEPROM voor een snelle slag in de woningnood in het gebied te slaan was niet succesvol. Met het schrappen op de zogenaamd 3 hectare kaart van buiten stedelijke ontwikkeling. De NEPROM zag overigens de locatie Nieuwerkerk Noord als een soort van uitbreiding van Rotterdam Nesselande als randstedelijke ontwikkeling.

Eerder liet een tuinder weten dat hij graag duidelijkheid wilde hebben over de toekomst. Met nog steeds 2035 als deadline krijgen tuinders geen nieuwe kredieten bij banken voor vernieuwing. Naast geen krediet is de hoge energiekosten een bedreiging. Een van de grotere tuinders, Reijm Nieuwerkerk, heeft al besloten het bedrijf in het gebied te sluiten. De motie van ChristenUnie/SGP raadslid Molenaar over creatief omgaan met het gebied is aangenomen maar nog niet uitgewerkt.

Advertentie