8.5 C
New York
dinsdag 25 juni 2024

Gemeente Zuidplas treedt op tegen structurele AirBnB verhuur

De gemeente Zuidplas gaat handhavend optreden tegen structurele AirBNB verhuur aan het Lelieveld in Nieuwerkerk aan den IJssel. Dat blijkt uit vragen die Gouwe IJssel Nieuws heeft gesteld aan de gemeente Zuidplas.

De panden die op AirBNB aangeboden worden aan het Lelieveld waren in januari en februari nog in het nieuws. Toen kwam het nieuws naar buiten dat er plannen waren om minderjarige statushouders te huisvesten in de panden. Nadat er onrust ontstond in de buurt gingen de plannen uiteindelijk niet door.

De eigenaar van het pand heeft daarna besloten om het pand structureel via AirBNB te gaan verhuren. Op dit moment zijn de panden nog steeds te huur via het verhuurplatform voor ongeveer 118,- euro per pand per nacht. Voor dat geld zijn maximaal 6 gasten welkom verdeeld over 4-5 kamers in één pand. Opvallend is dat in de panden die verhuurd worden geen rook- of koolmonoxidemelder aanwezig zijn volgens het verhuurplatform. De reviews die sommige gasten hebben achtergelaten zijn wel overwegend positief.

Buurtbewoners zijn echter niet blij met de verhuuractiviteit. Volgens verschillende buurtbewoners zorgt de verhuur via AirBNB voor veel overlast van steeds weer verschillende huurders. De buurtbewoners hebben verschillende klachten ingediend bij de gemeente Zuidplas en een verzoek tot handhaving.

Structurele verhuur (via bijvoorbeeld AirBnB) is niet toegestaan binnen het huidige bestemmingsplan aldus de gemeente: “Het geconstateerde gebruik is in strijd met het geldende bestemmingsplan omdat er geen sprake is van een huishouden, zoals gedefinieerd in het bestemmingsplan. Hierbij dient sprake te zijn van persoon of groep personen die een huishouden voert waarbij sprake is van een onderlinge verbondenheid en continuïteit in de samenstelling ervan, die binnen een woning gebruik maakt van dezelfde voorzieningen. Met verhuur via AirBNB is er geen sprake van continuïteit van de bewoning.”

De gemeente heeft, na het verzoek om handhaving, beoordeeld of legalisatie van het huidige gebruik wenselijk is. Omdat buurtbewoners overlast ervaren van de AirBNB verhuur en de gemeente niet wil dat er meer woonhuizen in Zuidplas volledig via AirBNB verhuurd gaan worden vind de gemeente legalisatie niet wenselijk.
Daarom treed de gemeente nu handhavend op. De gemeente heeft inmiddels een last onder dwangsom opgelegd aan de eigenaar van de panden aan het Lelieveld. Het is de eerste keer dat er in Zuidplas een handhavingsverzoek is ingediend tegen structurele AirBNB verhuur van woningen. Ondanks de last onder dwansom worden de panden aan het Lelieveld nog steeds verhuurd via AirBNB. Ook nieuwe huurders worden door de verhuurder nog verwelkomd in de panden.

Advertentie