8.5 C
New York
dinsdag 14 mei 2024

Eendrachtsmolen na restauratie weer in gebruik (video)

De Eendrachtsmolen in Zevenhuizen is na een grondige restauratie weer in gebruik genomen. Op woensdag 20 september was de feestelijke ingebruikname, welke vooraf werd gegaan door een toespraak van Hoogheemraad van Heemst. Die roemde het vakwerk dat aan en rond de molen was uitgevoerd.

Zo werd de kap van de molen verwijderd en het kruiwerk vervangen waardoor de molen kan draaien met de wind mee. Het staartwerk en de schoren zijn vervangen, net als de roeden en het hekwerk voor de wieken. Kortgeleden werd er door Mammoet de kap teruggehesen en enkele weken later kwamen er nieuwe roeden op de molen.

Maar van Heemst haalde aan dat er ook in de waterafvoer diverse aanpassingen waren gemaakt en er bijvoorbeeld een nieuw muurtje op ambachtelijke manier was teruggebouwd. De achtkantige grondzeiler uit 1727 is een bovenmolen die gebruikt werd voor de droogmaling van de Eendragtspolder en de Tweemanspolder. Voor de renovatie werd een bedrag van € 590.000 uitgetrokken waaraan de provincie Zuid-Holland voor een deel meebetaalde.

Advertentie