8.5 C
New York
zondag 5 mei 2024

Recreatieschap zet fietspad op Rottedijk door ondanks eerder verzet

Het recreatieschap Rottemeren zet het fietspad op de Rottedijk in Moerkapelle door. Dat blijkt uit een informatienota aan de gemeenteraad van Zuidplas. Daarnaast werd er door de gemeente Zuidplas een persbericht gestuurd waarin bekend werd gemaakt dat Lansingerland en Zuidplas binnenkort van plan zijn om tegelijk de bestemmingsplanprocedure te gaan starten voor het Verlengde Molengangenpad te Moerkapelle. Dit is een beoogd nieuw recreatief pad langs het noordelijk deel van de Rotte om het Bentwoud te verbinden met het recreatiegebied Rottemeren.

In het positieve persbericht van de gemeente Zuidplas wordt niets vermeld over de eerdere weerstand en in de informatienota wordt deze weerstand teruggebracht naar direct aanwonenden. Nergens wordt melding gemaakt dat in april 2021 bijna 1.000 handtekeningen tegen de route werden aangeboden tegen dit tracé.

Bijna 1.000 handtekeningen tegen een oostelijk tracé in 2021 aangeboden aan het recreatieschap Rottemeren

In de informatienota is terug te lezen dat Met een aantal aanpassingen en het toevoegen van extra bebording hiervoor kan het tracé voor het DO geoptimaliseerd worden. Er wordt voorgesteld om een fietsroute aan te leggen van 3,5 m breed – een zogenaamde erftoegangsweg type II- oftewel fietsstraat – waarbij de fietser ook op het bestaande tracé als de allerbelangrijkste gebruiker
zal gaan gelden. Op het bestaande deel is verbreding naar die 3,5 m nagenoeg overal mogelijk. De
voorgestelde inrichtingseisen worden meegenomen in het inrichtingsplan.

Het ontwerpbestemmingsplan Verlengde Molengangpad komt dus op korte termijn ter inzage. Voor irect belanghebbenden is inzicht in het proces en het opstellen van een eventuele zienswijze belangrijk. Zij zijn daarom door het college via een bewonersbrief hierover al geïnformeerd. Tijdens de inzagetermijn kan iedereen een zienswijze indienen, die met een beantwoording aan de gemeenteraad wordt voorgelegd. De gemeenteraad heeft uiteindelijk het laatste woord door al dan niet het bestemmingsplan vast te stellen.

Diezelfde gemeenteraad was eerder bijna helemaal tegen het tracé en de vraag is hoe dit nu door gemeenteraad heen gaat komen. Partijen kunnen hun standpunt herzien hebben (mogelijk onder coalitiedruk). Vooral raadlid Molenaar (ChristenUnie/SGP) was in 2021 fel tegen. In december 2017 tekenden wethouders Hordijk (Zuidplas) en Heuvelink(Lansingerland) samen met toenmalig vice-voorzitter van het recreatieschap Rik van Woudenberg een intentieovereenkomst van een trace over de “westelijke kant”. De afspraken waren helder, er moest een plan komen waarmee bestemmingsplan in Lansingerland en Zuidplas aangepast kon worden. Het recreatieschap heeft het plan later toch aangepast.

Advertentie