SP wil onderste steen boven en VVD heeft veel vragen over “achtergehouden rapport”

Kaart Zuidplaspolder

SP fractievoorzitter Jan Baas wil de onderste steen boven over de timing van het rapport van Questan dat bij een informatienota over de woonvisie was toegevoegd. Dit na aanleiding van een artikel op GouweIJsselnieuws.nl waarbij boven water kwam, dat het negatieve advies over bouwen van veel woningen eerder op het gemeentehuis was dan het besluit over het vijfde dorp.
“Hierdoor krijg ik het gevoel dat we niet alle informatie hebben gehad, wat wel toegezegd is en dat het bid naar de provincie nooit verstuurd had mogen worden. Onze tegenstem, met PvdA/GL en NEZ, wordt met dit rapport juist onderschreven” laat fractievoorzitter Jan Baas weten.

“We willen snel de onderste steen boven, wat was er op welk moment aan informatie, wist het college bijvoorbeeld al van dit rapport of is de wethouder zelf ook verrast. Wat voor effect heeft het voor het bid bij de provincie en doen we er niet verstandiger aan het bid in te trekken. Bijzondere was dat 3 dagen na het raadsbesluit het al bij de provincie lag. Had men om dit rapport haast“, schetst Baas in de vele vragen die nu boven komen. Baas wil net als PvdA/Groen Links en NEZ snel in overleg over hoe verder te gaan en welke middelen hiervoor worden gebruikt.

Ook de VVD fractie is inmiddels in de stukken gedoken en heeft maandagavond een elftal vragen bij de griffie ingeleverd. De liberalen willen weten of er een specifieke reden is waarom het rapport pas ná het debat over de Zuidplaspolder naar de raad is verstuurd. Ook wil men weten wanneer de opdracht voor het rapport gegeven is en wat de opdracht precies was voor de schrijvers van het stuk. Uit andere vragen blijkt dat de VVD’ers ook twijfels hebben of de opstellers met actuele gegevens hebben gewerkt.

De redactie van Gouwe IJssel Nieuws heeft ook aan raadslid Peter Molenaar (CU-SGP) om een reactie gevraagd over de ontstane situatie. Hij liet dinsdagavond weten nog met zijn fractie in overleg te zijn over de situatie en inhoudelijk nog niet te kunnen reageren. Tijdens een schorsing in het debat over de woningbouw in de Zuidplaspolder is de fractie van CU-SGP overstag gegaan. In eerste instantie wilde men het net als SP, PvdA-GroenLinks en NEZ voorlopig bij de 7.000 woningen uit de structuurvisie houden. Uiteindelijk is men toch akkoord gegaan met meer woningen en een nieuw Vijfde Dorp. De grote vraag is of de fractie dit ook had gedaan wanneer het complete rapport gedeeld was met de gemeenteraad vóór het debat op 19 december.