8.5 C
New York
vrijdag 22 november 2024

Gemeente Zuidplas vindt biomassa centrales in Waddinxveen geen probleem

De gemeente Zuidplas vindt de geplande biomassa centrales bij de buren geen probleem. Die conclusie kan getrokken worden uit de beantwoording van de schriftelijke vragen van de SP en de PvdA/GroenLinks. Hieruit blijkt wel dat Zuidplas niet op voorhand op de hoogte was maar na een gesprek tussen de wethouders onderling geen probleem was. Zuidplas onderneemt geen actie tegen Waddinxveen omdat dit al in de bestemmingsplannen van deze gemeente stond. Zelf heeft de gemeente nog geen standpunt ingenomen over biomassacentrales :”De lokale energiestrategie gaat de komende tijd uitgewerkt worden. Daarin zal het college een standpunt innemen over niet alleen biomassacentrales, maar ook over andere mogelijkheden om hernieuwbare energie op te wekken zoals wind en zon”.


Ze willen zo te zien wel een goede en niet een zeurende buur zijn.

SP fractievoorzitter Jan Baas 

J. Helmer

Johan Helmer van de PvdA/GroenLinks reageerde : “Ik vind het jammer te vinden dat deze techniek om duurzaam natuurlijk gas te winnen uit groenafval onze gemeente passeert. Volgens mij is er in onze gemeente voor een dergelijke activiteit best een passend plekje te vinden! Behalve de verkeersdruk levert naar mijn smaak deze techniek geen hogere fijnstof emissies op! Het betreft immers gisting in afgesloten reactoren! Dit in tegenstelling tot composteren.”

P.A. van Drenth

Paul van Drenth, fractievoorzitter van de lokale partij NEZ  is niet gelijk een tegenstander maar stelt daar wel een paar voorwaarden aan : “ Als het gaat om lokaal vergaard materiaal dat opgestookt gaat worden heb ik daar niet zoveel problemen mee, of de CO2 nu uit de vergister komt of uit een biomasssa centrale. Maar als je dit van ver moet gaan betrekken om problemen elders op te lossen ben ik er wel op tegen. Dan ga je extra CO2 uitstoot importeren. Overigens moet ook gekeken worden wat met warmte wordt gedaan van zo’n centrale in de zomer. Daarnaast mag het nooit buiten de fijnstofregels vallen, die net zijn aangepast“.  Van Drenth pleit ook voor compensatie in bijvoorbeeld nieuwe bomen die de mogelijke CO2 overlast kunnen compenseren. 

J. Baas

Jan Baas van de SP is verbijsterd :” Men roept steeds dat het aan Waddinxveen is wat zij doen op hun grondgebied. Zuidplas lijkt een niet geïnteresseerd buurman die het allemaal wel best vindt. De antwoorden zijn ontwijkend en veelal nietszeggend. Ik had meer pit van Zuidplas verwacht. Heel jammer. Ze willen zo te zien wel een goede en een niet zeurende buur zijn. Ik had het netter gevonden als Zuidplas eerst naar de gevolgen voor haar inwoners had gekeken in plaats van een bestemmingsplan!

Sandra Plantenga startte al eerder een online petitie (bijna 4.500 handtekeningen) tegen de komst van de biomassacentrales in Waddinxveen. Ze heeft ook naar de beantwoording van het College B&W van Zuidplas gekeken en kwam met onderstaande reactie :

“ Wij betreuren de reactie van B&W gemeente Zuidplas. Het is jammer dat zij voorbij gaan aan de gezondheid van haar inwoners want ongezonde lucht stopt immers niet bij de gemeentegrens. Zij stellen dat alles past binnen het bestemmingsplan van 2014. Juist dit bestemmingsplan roept bij onze werkgroep “Geen Biomassacentrales Waddinxveen” veel vragen op, deze vragen zijn inmiddels door ons ook bij het ODMH kenbaar gemaakt:

In het bestemmingsplan van Glasparel staan zogenaamde maximale emissiewaarden (de uitstoot van vervuilende stoffen). Het blijkt dat de 1e centrale van Beijerinck BV op de Zesde Tochtweg de grenswaarden voor o.a. fijnstof en stikstofoxiden ruimschoots overschrijdt. Het bestemmingsplan is gebaseerd op de komst van een gascentrale en dit is achterhaald door de komst van 2 biomassacentrales aan de Zesde Tochtweg.

Het woord biomassacentrale staat ook niet als zodanig in het bestemmingsplan genoemd. De hoeveelheid biomassa die jaarlijks ingezet wordt komt ruimschoots boven de 100 ton per dag uit en daardoor vallen de centrales, naar onze mening, in een hogere categorie waardoor er een volledige MER vereist is. Door berekeningen zijn wij ervan overtuigd dat het vermogen van de centrales boven de 14.9 Megawatt uitkomt. Voor het bestemmingsplan Glasparel+ is in 2014 een MER. opgesteld en voor zover wij weten is er alleen een MER beoordeling Glasparel+ geen MER zelf
 

De vrachtwagen bewegingen zijn ook meer dan geschetst wordt: Voor elke biomassacentrale zijn 4 tot 10 vrachtwagenbewegingen per dag nodig. Stel gemiddeld 8 per dag per centrale. Per jaar komt dit dan op ruim 8640 bewegingen. “

Plantenga hoopt november aan de gemeenteraad van Waddinxveen aan te bieden en wij zullen een kopie doorsturen naar een aantal partijen waaronder de Commissaris van de Koning van de Provincie Zuid-Holland en naar de Gemeente Zuidplas.

bron foto’s raadsleden : Gemeente Zuidplas

Advertentie