8.5 C
New York
zondag 3 maart 2024

Plan voor renovatie rijksmonument Geertruidahoeve naar 29 zorgwoningen

Het vervallen Rijksmonument De Geertruidahoeve kan mogelijk een nieuwe toekomst krijgen. Dat staat te lezen in een informatienota van het College van B&W van de gemeente Zuidplas. In de nota aan de gemeenteraad staat dat het College in principe wil meewerken aan de renovatie van de vervallen boerderij aan de Eerste Tochtweg in Nieuwerkerk aan den IJssel. De boerderij staat al meer dan tien jaar leeg en is in die tijd sterk vervallen. De huidige eigenaar, Politievakbond voorzitter Gerrit van der Kamp, is met een dwangsom gedwongen om het pand met zeilen wind en luchtdicht te maken.

Volgens het nu gemaakte plan wordt De Geertruidahoeve gerestaureerd en de schuren worden, vanwege hun slechte staat, gesloopt en opnieuw gebouwd zoals ze in de oorspronkelijke staat er uit zagen. De initiatiefnemer wordt nu door het College gevraagd om de plannen concreet te maken door het opstellen van een bestemmingsplan. Hierbij moeten verschillende partijen betrokken worden om tot een gedragen voorstel te komen. Het afgelopen jaar is de politiek zich met het pand gaan bemoeien en werd de eigenaar verplicht om het water en luchtdicht te maken. Hierna moest het zeil weer een aantal maal vervangen worden, afgelopen week is er weer een nieuw zeil over het dak gelegd. De politie heeft ook al eerder freerunners uit het pand gehaald.

Vanaf de zomer van 2018 is in samenspraak met ontwikkelaar Hermon Erfgoed en de eigenaar gewerkt aan een nieuwe invulling voor dit perceel. Het is de bedoeling om 29 wooneenheden ten bate van zorg te realiseren. Op dit moment wordt gedacht aan het verlenen van zorg aan dementerende ouderen. Grote uitdaging bij het maken van de plannen is ook een veilige toegang. De boerderij ligt langs de drukke N219. Fietsers moeten deze oversteken om op de naastgelegen parallelweg voor langzaam verkeer te komen.

Aangezien het plan voor zorgwoningen niet past in het huidige bestemmingsplan, moet een ruimtelijke procedure worden doorlopen. De gemeenteraad moet uiteindelijk akkoord gaan met de nieuwe bestemming. De ontwikkelaar wil -bij voldoende zekerheid dat het plan doorgang vindt- starten met het opknappen van de Geertruidahoeve.

 

Advertentie