8.5 C
New York
dinsdag 2 juni 2020

Cultuurvisie oogst veel complimenten van gemeenteraad

Tijdens de behandeling van de cultuurvisie werden door nagenoeg alle fracties complimenten uitgedeeld aan wethouder Verbeek over hoe de visie tot stand was gekomen met een groot participatieproject. Deze complimenten deelde Verbeek per direct met alle aanwezige leden van het cultuurplatform die veel energie hebben gestoken in de nieuwe visie. Voorafgaand waren er drukbezochte avonden met het culturele middenveld.

De cultuurvisie kijkt vooral naar de promotie van cultuur in het algemeen en alleen de VVD was erg kritisch. Raadslid Uit de Bulten (VVD) liet weten dat ze zich totaal niet kon vinden in de extra voorstellen die komen en had erg veel moeite met het aannemen van nieuw personeel in de vorm van een cultuuraanjager. Ze vroeg zich tevens af of er sprake is van betrokkenheid van de jeugd in de visie.

Frans Klovert (D66) benadrukte dat er wat hem betreft Zuidplas veel meer aan cultuur mocht uitgeven. Voor hem staat dat cultuur net zo belangrijk is als sport. In Zuidplas wordt er gemiddeld 100 euro per inwoner uitgegeven terwijl dat in andere gemeenten 400 euro is. Tinet de Jonge (CDA) vroeg hem gelijk aan welk bedrag maar dat liet hij in het midden. Cock van der Spek (ChristenUnie/SGP) vroeg net als andere raadsleden wat de Cultuuraanjager gaat doen.

Tinet de Jonge (CDA) is van mening dat cultuur is een stuk beleving is en wanneer je als gemeente een cultuurvisie vast wilt stellen, zal deze ook aan moeten sluiten bij de beleving van de inwoners. Ze was daarom ook erg blij met de grote variatie aan organisaties die mee hebben gewerkt.

Rodenburg (SP) vroeg zich meer af of er met de keuze voor een cultuurhuis ook gekeken is naar bijvoorbeeld Op Moer. ”  Wanneer we als gemeente nog een cultuurhuis willen, liggen er wellicht ook kansen bij Op Moer of de andere dorpshuizen?”vroeg ze aan het college. Ze opperde ook nog om een wedstrijd te maken voor een Zuidplas volkslied.

Helmer (PvdA/GroenLinks) vroeg zich af hoe het nu zat met het nieuwe profiel voor de gemeente Zuidplas. Klopt het dat dit niet door de raad is vastgesteld?

Wethouder Verbeek legde snel uit dat de twee voorstellen die wel cultuur raken maar toch apart zijn van de visie. Deze voorstellen gaan over een eventuele ontwikkeling bij de Steenovens en onderhoud aan Swanla. Deze worden los voorgesteld aan de raad. Daarnaast snapte de wethouder de verwarring over de cultuuraanjager en legde uit dat dit niet per se een nieuwe medewerker hoeft te zijn maar de taak bij een organisatie neergelegd kan worden. Hij heeft de raad toegezegd om met een informatienota te komen voor meer duiding. Dat er geen jeugd betrokken was, zoals de VVD zei, weersprak Verbeek en vertelde trots over de inbreng van de jongerenraad bij deze visie. Met het nieuwe Op Moer bestuur wordt nu gesproken over sport en cultuur en dat de wens van de SP daarmee ook meer invulling kreeg.

De gemeenteraad stemde uiteindelijk unaniem met 22 stemmen voor het raadsvoorstel.


Volg het laatste nieuws

2,239FansLike
322VolgersVolg
480VolgersVolg