8.5 C
New York
zaterdag 20 april 2024

PvdA/GroenLinks hekelt slechte communicatie schending geheimhouding gemeenteraad

De gemeenteraadsfractie van de PvdA/GroenLinks is compleet verbaasd over de informatienota met betrekking op het schenden van de geheimhouding van enkele stukken rond het vijfde dorp. Het steekt de partij niet alleen omdat ze het eerst via Gouwe IJssel Nieuws moesten lezen, de eerdere verdenking van schenden van het ambtsgeheim zit de sociaaldemocraten nog steeds goed dwars.

In de zomer van 2020 werd er door het Bureau Integriteit Nederlandse Gemeenten (BING) bekeken of raadslid Martin Damen van de PvdA/GroenLinks buiten zijn boekje van geheimhouding was gegaan in een opinieartikel op deze site. Dit onderzoek werd gedaan op verzoek van enkele fractievoorzitters vanuit de coalitie. BING was klip en klaar, Damen was binnen de lijntjes gebleven en er was niets aan de hand.

Bij de publicatie van het masterplan Middengebied blijkt echter dat een aantal bijlagen die nog geheim waren, naar buiten waren gebracht. De fractie van de PvdA/GroenLinks heeft direct bij de gemeentesecretaris en de burgemeester aan de bel getrokken. Deze geheimhouding mag volgens de gemeentewet alleen door de gemeenteraad er op en er af gehaald worden. Maar er was volgens de burgemeester niet zo veel aan de hand liet hij de fractie weten.

Ik ben dan ook flabbergasted dat ik nu via Gouwe IJssel Nieuws deze antwoorden ontvang

Johan Helmer

Woensdag kwam de informatienota online op de website van de gemeente waaruit bleek dat de burgemeester de schending van het geheim heeft gemeld bij de Officier van Justitie. Na publicatie van het artikel belde meerdere fractievoorzitters naar de redactie hoe Gouwe IJssel Nieuws aan de nota was gekomen, zij wisten nog helemaal niets.

Dit is weer eens zo’n mooi voorbeeld van arrogantie van de macht. Daags na de persconferentie heb ik hierover vragen gesteld aan de burgemeester. Na een eerste verwijzing naar het land der fabelen wacht ik feitelijk nog op een concreet antwoord op mijn concretere vragen. Ik ben dan ook flabbergasted dat ik nu via Gouwe IJssel Nieuws deze antwoorden ontvang. Dit terwijl kwesties van het seksschandaal en de vermeende schending van geheimhouding door een van mijn fractiegenoten vrijwel direct via de groepapps en email werden gedeeld” laat fractievoorzitter Johan Helmer weten.

Advertentie