8.5 C
New York
zaterdag 4 mei 2024

Onderzoek vervuilde grond onder Moordrechtboog klaar in 2023

Het onderzoek naar mogelijk vervuilde grond onder de Moordrechtboog (N457) in de gemeenten Waddinxveen en Zuidplas gaat zeker nog tot het tweede kwartaal van 2023 duren. Dat laat de woordvoerder van de provincie Zuid-Holland weten op vragen van Gouwe IJssel Nieuws.

In mei 2021 werd uit een onderzoek van EenVandaag en Trouw naar Thermisch Gereinigde Grond van het bedrijf Afvalstoffen Terminal Moerdijk (ATM) bekend dat mogelijk vervuilde grond is gebruikt bij de aanleg. Al in 2021 is daarom de ODMH in opdracht van de Provincie een onderzoek gestart maar het kost nogal wat tijd.

De woordvoerder legt uit dat de lange duur van het project komt door de omvang : “Door de omvang van het project en de onzekerheden over de ligging van de TGG (thermisch gereinigde grond) is het project opgesplitst in twee fasen. Er is een opdracht verleend voor een oriĂ«nterend onderzoek om vast te stellen waar de TGG is toegepast, afronding eerste kwartaal 2023. In een vervolgfase zal de ligging en kwaliteit van de TGG kan worden vastgesteld en kan worden onderzocht of er onaanvaardbare risico’s als gevolg van de TGG aanwezig zijn, verwachte afronding tweede kwartaal 2023

Kosten onderzoek : € 400.000

Het onderzoek kent een stevig prijskaartje, al met de voorjaarsnota liet Gedeputeerde Staten weten dat er een bedrag van 400.000 euro voor is gereserveerd. “De kosten zijn nog moeilijk om in te schatten omdat de ligging van de TGG onbekend is. Met de afronding van de eerste fase hopen we een betere kostenraming te kunnen maken. De uiteindelijke onderzoekskosten zullen afhangen van waar TGG in fase 1 wordt aangetroffen. Maar gezien de grote omvang van het project en vergelijkbare onderzoeken van De Omgevingsdienst Midden Holland is dit een reĂ«le inschatting” legt de woordvoerder uit aan Gouwe IJssel Nieuws.

Zowel de gemeenteraad van Waddinxveen als Zuidplas zijn in 2021 geĂŻnformeerd maar daarna werd het stil omtrent de voortgang. Bij de aanleg van de Vredenburghlaan in Waddinxveen, het verlengde van de Moordrechtboog, is geen TGG gebruikt bleek eerder na vragen van het CDA in Waddinxveen.

Advertentie