8.5 C
New York
maandag 25 november 2024

Bestemmingsplan Verlengde Molenpad ter inzage gelegd – mogelijk minder beschikbaar voor aanleg

De gemeente Zuidplas heeft het bestemmingsplan voor het verlengde Molenpad langs de oostkant van de Rotte ter inzage gelegd. Hiermee wil de gemeente voor het recreatieschap de weg vrij maken voor een fietspad tussen de Hollevoeterbrug en het Bentwoud via de oostelijke kant van de Rotte.

Hiermee gaat het college van B&W tegen de wens van bijna 1000 Moerkapellenaren in om de weg niet aan te leggen. In 2021 zetten deze groep ondertekenaars hun handtekening tegen de komst van het fietspad op het smalle deel. Daarom is het bijzonder te noemen dat het college van B&W in haar besluitenlijst laat opnemen : “De aanwonenden van het pad en de betrokken grondeigenaren schriftelijk te informeren over de ter inzagelegging van ontwerpbestemmingsplan ‘Verlengde Molengangenpad“. Wel is het plan gepubliceerd in Hart van Holland.

In 2017 werd een overeenkomst getekend voor een westelijke variant maar dat is later door het Hoogheemraadschap Schieland en de Krimpenerwaard en Lansingerland afgeschoten. Ondanks het verzet in Zuidplas drukt Zuidplas wethouder De Haas als dagelijks bestuurslid van het recreatieschap de plannen nu door. Eerdere inspraak wordt hiermee aan de kant geschoven en namens de fietsers werd bijvoorbeeld wel de Fietsersbond Rotterdam en Lansingerland maar niet de fietsersbond van Zuidplas om reactie gevraagd. In 2021 werd wethouder de Haas teruggefloten door de gemeenteraad en het plan is aangepast volgens het college.

Het plan ligt ter inzage van 28 december tot en met 7 februari 2024, gedurende deze periode mag een ieder schriftelijk of mondeling een zienswijze (formeel bezwaar) tegen het plan indienen bij de gemeente Zuidplas. Na deze periode moet de gemeenteraad een besluit nemen. Eerder al liet ChristenUnie/SGP al weten tegen een oostelijke variant te blijven

Winstwaarschuwing (update)

De Metropoolregio Rotterdam – Den Haag (MRDH) had hiervoor een reservering in haar budget voor een bijdage staan. De aanvraag voor subsidie kan namelijk pas worden gedaan als het bestemmingsplan onherroepelijk is en de gronden verworven zijn. Het Recreatieschap heeft wel steeds een begrotingsreservering gedaan bij de MRDH. Vanwege het uitblijven van voortgang heeft de MRDH in 2023 echter niet meer ingestemd met het verzoek tot een verlenging van deze reservering.

De huidige afspraak met MRDH is, dat zodra er weer voortgang is, er opnieuw een begrotingsreservering én een subsidieaanvraag wordt aangevraagd. Daarnaast zal Staatsbosbeheer andere subsidieregelingen gaan aanspreke

Daarnaast staat er in diezelfde rapportage een waarschuwing dat vanwege het achterwege blijven van besluitvorming, er geen nieuwe projectkostenraming is gemaakt en dat dit met de huidige prijsontwikkelingen veel hoger kan uitvallen. Tot nu toe is er aan het project al € 224.483 euro uitgegeven.

Advertentie