8.5 C
New York
zondag 3 maart 2024

D66 Zuidplas zit wethouder achter broek aan over Geertruidahoeve

De gemeenteraadsfractie van D66 in Zuidplas zit wethouder Hordijk achter de broek aan over het Rijksmonument “Geertruidahoeve” aan de Eerste Tochtweg in Nieuwerkerk aan den IJssel.

Fractievoorzitter Frans Klovert heeft schriftelijke vragen gesteld waarom de raad na 30 weken, na de laatste informatienota, nog steeds geen teken van voortgang van de ontwikkeling heeft gekregen. “Het onderzoek – door een ingestelde projectgroep van medewerkers van de gemeente en externen (projectontwikkelaar, provinciale aanjager en de eigenaar) – zou “ongeveer 20 weken” duren. In antwoord op onze schriftelijke vragen gaf het college desgevraagd aan na te willen streven het onderzoek te versnellen” stelt de democraat in zijn inleiding. De partij vreest dat het monument opnieuw verder is
vervallen.

Het lijkt er nog steeds op dat er meer beweging zit in de constructie van de hoeve dan bij de eigenaar om het probleem op te lossen. De D66 fractie blijft dan ook een vinger aan de pols houden.

Frans Klovert – D66

De Geertruidahoeve is een langlopend dossier waarbij het Rijksmonument gekocht is door Politievakbondbaas Van de Kamp. Omdat deze hoeve een Rijksmonument is, mag het niet gesloopt worden en hoort de eigenaar het te conserveren. D66 heeft al meerdere malen vragen gesteld over de afdichting en de handhaving van deze regels. Een eerder plan tot ontwikkeling met zorgwoningen werd afgeblazen. Erfgoedvereniging Heemschut heeft Zuidplas om handhaving gevraagd. Er is een nieuwe ontwikkelaar die een plan maakt en daar wil D66 geen verderer vertraging in. Helaas blijkt dit dus wel het geval en vandaar de onderstaande vragen aan het college van B&W :

Vragen

 1. Wat zijn de redenen van de kennelijk opgetreden vertraging in de informatie aan de
  gemeenteraad?
 2. Wat is de huidige stand van zaken in het onderzoek?
 3. Wanneer is het eindverslag van de projectgroep beschikbaar voor de gemeenteraad?
 4. Wat vraagt het van de gemeente om – zo deze er al zijn – de resultaten van het
  onderzoek te implementeren?
 5. Welke conserverende maatregelen zijn er sinds medio oktober 2020 genomen om
  verder verval van de Geertruidahoeve te voorkomen?
Geertruidahoeve 2019

Lees hier alle nieuwsitems in het dossier Geertruidahoeve

Advertentie