8.5 C
New York
zondag 17 oktober 2021

Na aanpassing brengt Zuidplas plan uitbreiding van der Spek naar raad

De gemeente Zuidplas heeft na aanpassingen in het bestemmingsplan, het plan voor de uitbreiding van Tuincentrum van der Spek aan de Bredeweg in Zevenhuizen naar de raadscommissie gebracht. De aanpassingen gaan over dat het geen detailhandel maar supermarkt moet zijn, afmetingen en definities.

Op dinsdagavond 7 september 2021 zal de programmacommissie Ruimtelijke plannen zich gaan buigen over het aangepaste plan en over de 12 ingediende zienswijzen. Door de aanpassingen lijkt de gemeente tegemoet te komen aan enkele bezwaren.

Andere bezwaren, van met name winkeliers- en middenstandverenigingen klinken hetzelfde. Zowel van het Gouweplein, als de winkeliers van Moerkapelle, Zevenhuizen, Waddinxveen, de Nieuwerkerkse Reigerhof en het Oude Dorp zijn allemaal van mening zijn dat er te weinig ruimte is voor deze uitbreiding qua potentiele klanten en marktruimte. De middenstandsvereniging van Zevenhuizen noemde het al oneerlijke concurrentie.

Dit argument wordt door Zuidplas weggewuifd. “Uit het Stec groep rapport blijkt dat er ruim voldoende marktruimte is in het verzorgingsgebied voor de uitbreiding die mogelijk gemaakt wordt. Er is regionaal detailhandelsbeleid vastgesteld op 25 mei 2021 en de uitbreiding is in overeenstemming met dit beleid” is het verweer van de gemeente.

De gemeente Waddinxveen ziet de verkeersstroom niet zitten en beroept zich in de zienswijze op de plannen voor het vijfde dorp. Zuidplas is hierin duidelijk en verwacht dat het allemaal past volgens het verkeersmodel van de regio Hollands Midden. Het vijfde dorp is geen argument omdat daar de toekomstige infrastructuur volgens Zuidplas wordt aangepast. De wens van de provincie Zuid-Holland om de maatvoering van de supermarkt op te nemen in het bestemmingsplan wordt wel overgenomen door de gemeente.

Veel bezwaarmakers vinden dat het negatieve advies van de regionale commissie detailhandel bindend moet zijn bij de plannen. Wethouders Hordijk en Schuurman lieten eerder al weten dat het een advies is en dat Zuidplas dit advies naast zich neerlegt. Met verwijzing naar het Stec rapport blijft men het advies negeren.

De raadscommissie zal alle bezwaren van concurrenten, belangenbehartigers en overheden op hun inbreng wegen en deze meenemen in het besluit. Als de commissie van mening is dat het voorstel goed is, zal de gemeenteraad van Zuidplas uiteindelijk een besluit nemen. Bij de vorige behandeling was alleen de PvdA/Groenlinks fractie tegen. Na een besluit van de gemeenteraad kan dit worden aangevochten bij de rechter. De gemeente Waddinxveen liet eerder weten in ieder geval niet naar de rechter te gaan.

Advertentie

Volg het laatste nieuws

2,319FansLike
322VolgersVolg
693VolgersVolg