8.5 C
New York
zondag 14 april 2024

Wethouder Hordijk : In het najaar openbaarheid over het vijfde dorp (+video)

Wethouder Hordijk wil in het najaar openbaarheid geven over de plannen van het vijfde dorp als dat mogelijk is. Het te vroeg details van de plannen van middengebied vrijgeven kan volgens hem leiden tot grondspeculatie en zijn partners in de problemen brengen.

De bouw van het nieuwe dorp in het groen is misschien wel de grootste woningbouwopgave die ooit in de regio heeft plaatsgevonden, zeker in Midden Holland. Al vanaf de jaren 90 wordt er gesproken over de plannen in het gebied. In de Nota Ruimte van 2004 wordt de Zuidplaspolder aangewezen als locatie en moet de provincie dit ontwikkelen. De Zuidplaspolder wordt in die nota uit het Groene Hart gezet.

Er wordt een grondbank opgericht en de gemeenten hopen hiermee grondspeculatie te voorkomen. Maar Het Consortium Zuidplaspolder, dat bestaat uit Fortis Vastgoed Ontwikkeling, Amvest, Heijmans IBC Vastgoedontwikkeling en AM Grondbedrijf, heeft de afgelopen maanden in totaal zo’n 160 hectare grond aangekocht voor woningbouw laat Cobouw weten in 2004.

In 2006 stellen de vijf gemeenten in het gebied (Nieuwerkerk aan den IJssel, Moordrecht, Zevenhuizen-Moerkapelle, Gouda en Waddinxveen) het plan (ISP) vast om tussen de 15.000 en 30.000 woningen te gaan bouwen in het gebied. De fusie tot de gemeente Zuidplas komt voort uit deze ontwikkelingen omdat de gemeenten van mening zijn dat het als één gemeente beter kan ontwikkelen.

Niks aan de hand lijkt het, totdat de er een economische crisis losbarst én de rechter een deel van de de bestemmingsplannen vernietigd in 2011. Er wordt niks meer gebouwd maar Zuidplas heeft wel allerlei verplichtingen. Zo moet Zuidplas gronden uit de grondbank nemen van Nieuwerkerk Noord en moet er betaald worden voor investeringen aan de provincie. Door het laten vervallen van de Rottelaan als parallelstructuur A12 werd dit voorkomen.

De gemeente Zuidplas bezit zelf gronden en is onderdeel van de RZG Grondbank. De provincie Zuid Holland heeft ook gronden in bezit net als GOM Zuidplaspolder Beheer BV. Dit is een bedrijf waar AM Grondbedrijf, ASR Vastgoed Exploitatie Zuidplas B.V., AMVEST Management B.V., Heijmans Vastgoed B.V. en Woonbron ZPP Beheer B.V. in deelnemen. Verder zijn er kleinere partijen die gronden bezitten.

Vanuit de grondbank, met grondwaarde van 91 miljoen euro en 660 voetbalvelden groot, kwam er veel druk op Zuidplas om iets te gaan doen. Zuidplas heeft zelf in 2017 initiatief genomen en liet een bidboek maken met het plan voor een vijfde dorp rond de vierde tocht. Volgens wethouder Hordijk moet er ook wat gedaan worden voor de woningnood en moet voorkomen dat het gebied verder onder water loopt zoals in het restveengebied.

In juni 2019 werd het besluit door de gemeenteraad, met algemene stemmen, om in het zogenaamde middengebied te onderzoeken of er een dorp met 4.000 woningen gebouwd kan worden en gaf de wethouder de opdracht dit te bespreken met de andere deelnemers. Sindsdien is er veel achter gesloten deuren besproken omdat, zoals wethouder Hordijk tegen Gouwe IJssel Nieuws vertelde, hij grondspeculatie wil voorkomen. Een andere reden voor de geheimhouding is volgens Hordijk dat de andere partners van de grondbank het eerst moeten uitleggen aan hun eigen achterban. “Het is een beetje op eieren lopen tijdens de onderhandelingen” legde de wethouder uit.

Vraag blijft of de andere partners van de grondbank ook instemmen met de plannen. In Waddinxveen wil men uit de grondbank stappen en cashen en in Rotterdam zijn grote zorgen over de afschrijvingen van de waarde van de grond nu Zuidplas maar 4.000 woningen wil bouwen. Dit leidde tot een motie om Zuidplas maar te annexeren in de Rotterdamse gemeenteraad maar bleek volgens de wethouder onuitvoerbaar. In de Tweede Kamer roept VVD kamerlid Koerhuis dat er een grote klapper gemaakt kan worden maar dat wordt door de VVD Zuidplas afstand van genomen.

Begin september zal er een besloten bijeenkomst zijn voor de gemeenteraad van Zuidplas die ook afgelopen week besloten is bijgepraat. De wethouder hoopt in het najaar meer te kunnen vertellen, zie ook onderstaand interview.

Advertentie