8.5 C
New York
maandag 8 maart 2021

Geen OV voor reizigers in rolstoel in het weekend en geen directe bus buiten spits in Moerkapelle

Met de nieuwe dienstregeling van Arriva, die op 3 januari 2021 is ingegaan, is Moerkapelle er een stuk slechter van geworden buiten de spitsuren en in het weekend.

De redactie van Gouwe IJssel Nieuws moest het via zoeken op de website vinden want er is geen communicatie van de Gemeente Zuidplas of Arriva verstuurd over deze wijzigingen die best impact op het dorp hebben.

Lijn 382 tussen Waddinxveen en Zoetermeer gaat voortaan over de snelweg en niet meer door Moerkapelle. Daarvoor in de plaats komen 2 nieuwe buslijnen voor in de plaats : Lijn 384 met 3 ritten in de ochtendspits naar Waddinxveen en 3 ritten in de avondspits naar Den Haag Centraal. Lijn 386 is ook nieuw en verzorgt tussen 14:42 en 15:35 uur drie ritten naar Den Haag Centraal en tussen 9:25 uur en 10:25 uur drie ritten via stukje Waddinxveen naar Gouda Station.

Buiten de spitsuren is moeten inwoners van Moerkapelle overstappen in Zevenhuizen of de bus naar Zoetermeer nemen en daar de trein naar Gouda nemen. In het weekend gaat lijn 383 met kleine busjes rijden van maximaal 8 personen waardoor mensen met een rolstoel het dorp Moerkapelle niet meer uitkomen in het weekend met normaal openbaar vervoer. Geen één van de bushaltes is Moerkapelle is aangepast namelijk voor deze instap en daarmee ontoegankelijk.

Nieuwe situatie per 3-1-2021

Opvallend is dat de stadsdienst van Gouda wel doorgaat naar naar de nieuwbouwwijk Westergouwe maar lijn 383 nog geen steeds geen halte bij de wijk Esse. In Moerkapelle ligt de wijk Jonge Veenen veraf van een bushalte. Voor de andere dorpen van de gemeente Zuidplas zijn er geen aanpassingen van de dienstregeling.

Gouwe IJssel Nieuws vroeg over deze situatie om een reactie aan Danny Rombouts van het platform Gehandicapten en Chronisch Zieken, een organisatie die eerder al aandacht vroeg voor toegankelijke bushaltes in het Zuidplas:

Vandaag bereikte ons het bericht dat Arriva meerdere wijzigingen doorvoert in de dienstregeling. Lijn 382 zal Moerkapelle niet meer aandoen. Buiten de spits zal dan gebruik moeten worden gemaakt van lijn 383 met een overstap in Zevenhuizen om naar Waddinxveen of Gouda te reizen. In het weekend zal gebruik moeten worden gemaakt van 8 persoonsbusjes van Arriva. Arriva geeft aan dat er in deze 8 persoonsbusjes plaats is voor een rolstoel.

Het PGCZ maakt zich zorgen over deze versobering van vervoersmogelijkheden. Het toegankelijk maken van bushaltes krijgt door de opgelegde overstap nog meer belang. Dit naast het feit dat mensen met een beperking, vaak aangewezen op het openbaar vervoer, weer aan het kortste eind lijken te trekken. Ook het feit dat deze wijzigingen niet vooraf duidelijk zijn gecommuniceerd vinden wij teleurstellend.

Het is niet de eerste keer dat Arriva de dienstregeling in Moerkapelle aanpast in het nadeel van de bewoners. Vorige keer was de wijziging eerder bekend en waren er schriftelijke vragen van de SP en ChristenUnie/SGP. Hierop werd de dienstregeling door Arriva en Provincie aangepast. In 2019 moesten bewoners de wijzigingen via stickertjes aflezen dat lijn 177 verdween, ondanks protest van de gemeente, en ging Arriva pas communiceren na vragen van deze nieuwssite.

Nu is wederom niets aan de bewoners gecommuniceerd. In hoeverre de gemeenteraadsleden op de hoogte zijn is niet bekend, wethouder Schuurmans moet wel op de hoogte zijn van deze wijzigingen, deze worden besproken in het regionaal overleg Vervoer en Verkeer.

Advertentie

Volg het laatste nieuws

2,319FansLike
322VolgersVolg
554VolgersVolg