8.5 C
New York
vrijdag 29 maart 2024

Bouw nieuwe Aldi in Nieuwerkerk gestart

De bouw van de nieuwe Aldi supermarkt aan de Hoofdweg in Nieuwerkerk aan den IJssel is gestart, een groot bord is voor de deur geplaatst en een loods die daar eerder stond is inmiddels gesloopt en de grond is bouwrijp gemaakt. Aldi gaf al eerder aan dat in december 2021 de winkel open gaat.

Hiermee heeft de Aldi de strijd om een discounter in Nieuwerkerk met Lidl beslecht. Aldi was er achter gekomen dat er een omissie zat in het bestemmingsplan Groene Zoom waardoor er in de bestemming van de bedrijfspanden langs de Hoofdweg, geen uitsluiting was opgenomen voor detailhandel. Toen Gouwe IJssel Nieuws hier eerder al om vroeg werd er nog door Aldi ontkennend gereageerd maar was er wel een omgevingsvergunning aangevraagd.

Tijdens een raadsvergadering in 2019, waar de VVD kritisch was over de komst van de Aldi, liet wethouder Hordijk weten dat de gemeente Zuidplas de vergunning niet kon weigeren. Alleen het bestemmingsplan Groene Zoom in Nieuwerkerk kent deze uitzondering, in alle andere plannen in Zuidplas staat dat detailhandel alleen is toegestaan in bestaande winkelgebieden.

Lidl had eerder groen licht van de gemeenteraad om in het oude Rabobank gebouw een filiaal te openen maar zag daar vanaf vanwege de beperkte ruimte. De gok dat er langs de Europalaan bij de wasstraat of in de oude Formido wel een filiaal zou kunnen komen, liep op niets uit en daarom staat het bedrijf nu met lege handen. Op sociale media bleek dit een grote teleurstelling van inwoners uit Nieuwerkerk. In Zevenhuizen is het probleem gelijksoortig, hier wacht het dorp op een tweede supermarkt. Uit een VVD enqûete bleek dat 95% van de inwoners uit Zevenhuizen dit wil maar is er nog geen concreet plan.

Door het gat in het bestemmingsplan is Aldi gestart met bouwen. Aan de Hoofdweg, bij de grens met Capelle aan den IJssel komt de winkel met 1.500 vierkante meter oppervlakte en 100 parkeerplaatsen. Hiermee richt de Aldi zich niet alleen op Nieuwerkerk aan den IJssel maar ook op Capelle aan den IJssel en de Rotterdamse wijken Nesselande en Zevenkamp. Dit zal gevolgen hebben voor de Nieuwerkerkse supermarkten maar die hebben na het sluiten van de MCD op het Oude Dorp een groei van klandizie mogen hebben.

voorbeeld Aldi vestiging (bron Aldi)
Advertentie