2024 kan gerust het jaar van Cortelande genoemd worden. Maar of het een historisch besluit is of dat er juist sprake is van een historische blunder, daar zijn de meningen over verdeeld. Krijgt de onderhandelaar, aangesteld door minister Keijzer, de gemeente, Rijkswaterstaat en het Hoogheemraadschap weer bij elkaar en wat gaat de Raad van State vinden van de plannen? Ondertussen is de angst bij de randgemeenten groot. Daarom zet de redactie alle nieuwsartikelen uit 2024 nog een keer op een rij.
januari
- RTL Nieuws brengt het nieuws dat er malafide grondhandel in het gebied is. De gemeente had hierover een waarschuwing verstuurd maar toch trappen veel mensen in deze truc.
- Grote zorgen over de gronden en hoe dat nu zit. In een artikel neemt Gouwe IJssel Nieuws de grondposities onder de loep.
februari
- Mogelijk is er thermisch gereinigde grond (TGG) gebruikt voor de Moordrechtboog. De Milieuvereniging stelt er vragen over aan de provincie.
- De gemeente Zuidplas laat weten dat het informatiecentrum eind dit jaar klaar is
- Gouda en Zuidplas onderzoeken de mogelijkheid voor een treinstation: “Nieuw treinstation Gouda-Zuidplas inpasbaar”
maart
- Het Hoogheemraadschap spreekt in bij het bestemmingsplan, er is verschil van mening over o.a. Vloerpeil.
- Veel insprekers zijn bang voor hun toekomst en hebben veel onzekerheid blijkt tijdens hoorzitting over het bestemmingsplan Middengebied 1.
- Niet alleen de oppositie maar ook coalitiepartijen VVD en CDA zijn erg kritisch over het bestemmingsplan.
- De VVD zet aardig de hakken in het zand bij de behandeling maar uiteindelijk stemt groot deel van fractie met het plan.
- Qbuzz belooft dat er vanaf de eerste oplevering een bus door Cortelande rijden.
- Wethouder Schuurman gaat met minister De Jonge in overleg over extra geld.
april
- De gemeenteraad blijft worstelen met een besluit.
- Namen met een negatieve klank mogen niet mee doen aan de prijsvraag.
- De gemeenteraad moet een besluit nemen over het bestemmingsplan.
- Er is een petitie gestart om het bestel uit te sluiten.
- De Behandeling van het bestemmingsplan Vijfde Dorp sterft stille dood door vertrouwelijk overleg waar bewoners en media niet welkom bij zijn.
mei
- Het platform Middengebied roept op tot uitstel van het besluit.
- Het Algemeen bestuur van het Hoogheemraadschap stuurt oproep aan raad Zuidplas over waterbeheer in het bestemmingsplan.
- Er wordt uitgebreid gesproken in de gemeenteraad en uiteindelijk wordt het bestemmingsplan gesteund door een grote meerderheid.
- Er wordt heel negatief gereageerd met veel onwaarheden op de sociale media, tijd voor een factcheck.
juni
- Zuidplas start met grote campagne de prijsvraag voor naam van het nieuwe dorp.
- De Historische verenigingen roepen op om het dorp Cortelande te noemen.
- Het waterschap is voornemens in beroep te gaan tegen bestemmingsplan.
- De historische vereniging Zevenhuizen-Moerkapelle steunt de lobby niet voor Cortelande.
- Voormalig wethouder Hordijk : Gemeente had stap Hoogheemraadschap naar de Raad van State moeten voorkomen.
juli
- Het College van B&W betreurt de stap van het Hoogheemraadschap naar de Raad van State.
- Partij voor de Dieren Rotterdam vangt bot bij poging landjepik Zuidplaspolder na eerdere mislukte poging van Leefbaar Rotterdam.
augustus
- Rijkswaterstaat laat weten dat ze in beroep gaat tegen het bestemmingsplan, men vreest een infarct op het onderliggende wegennet.
- Hoogleraar Rotmans: “De Zuidplaspolder kan een wow-project worden“. Dat zegt hij in een zomernieuwsbrief vanuit zijn opdrachtgever, de gemeente Zuidplas.
- Groenerijk, Waterweide of Cortelande komen naar voren als de mogelijke naam voor Vijfde Dorp, er kan gestemd worden.
- De Raad van State heeft een jaar nodig voor de 22 beroepszaken die zijn ingediend, uiteindelijk worden er 2 niet in behandeling genomen.
september
- Het stemsysteem voor de nieuwe naam blijkt zeer amateuristisch, iedereen kan meerdere keren stemmen. Volgens een woordvoerder gaat de gemeente de uitslag nauwkeurig analyseren.
- Vanaf de start van het nieuwe dorp zal er een nieuwe school komen, daarvoor wordt al een inschrijfactie georganiseerd.
- De Rijksoverheid gaat met de gemeente, het Hoogheemraadschap en Rijkswaterstaat in overleg over de ingestelde beroepen bij de Raad van State.
oktober
- De pers heeft de smoor er over in, wederom worden ze buitenspel gezet door de geheime werkgroep Middengebied Zuidplas.
- Er komt geen brandweerkazerne in Cortelande, volgens de veiligheidsregio moet de dekking vanuit de andere dorpen voldoende zijn.
- De nieuwe naam wordt onthuld : CORTELANDE – Omwonenden uiten hun protest tijdens de bekendmaking met bordjes en spandoeken.
- Juinen is veruit de meest ingestuurde naam te zijn, dat blijkt uit de lijst. Er zitten hele creatieve namen tussen. Cortelande komt ook vaker voor, Groenerijk en Waterweide amper.
- Zuidplas en Smits bereiken een overeenkomst voor verplaatsing naar ander deel in Middengebied
- Uit onderzoek van Gouwe IJssel nieuws blijkt dat 10% van de stemmen onterecht zijn meegeteld, de gemeente houdt vol dat de uitslag is geanalyseerd en dat er slechts enkele stemmen dubben waren uitgebracht.
- De bouw van het informatiecentrum moet toch nog even wachten.
- Warmte- en koudewinning door drinkwaterleidingen met aquathermie technisch mogelijk in Cortelande.
- Gouwe IJssel Nieuws graaft in de historie: al eerder was Cortlandt genoemd als gemeentenaam, maar na politiek spel werd het Zuidplas.
november
- De Provincie geeft 3 miljoen subsidie voor duurzame ontwikkeling Cortelande maar mogelijk aftrek van meerkosten mobiliteit.
- Minister Keijzer (BBB) stelt Wim Kuijken als een onafhankelijk adviseur Cortelande aan om uit de impasse te komen met Hoogheemraadschap en Rijkswaterstaat.
december
- Er zijn grote Rotterdamse zorgen over financiele toekomst van Cortelande. Leefbaar Rotterdam, VVD en Partij voor de Dieren zijn uit op vrijwillige annexatie.
- De jaarwisseling komt eraan maar er is nog geen witte rook van de afgezant van minister Keijzer gekomen over de patstelling tussen de gemeente, Rijkswaterstaat en het Hoogheemraadschap. 2025 zal moeten uitwijzen of er een middenweg gevonden kan worden waarmee de bezwaren vanuit andere overheden van tafel gaan.