8.5 C
New York
woensdag 4 oktober 2023

Jaaroverzicht Gouwe IJssel Nieuws 2021

Afgelopen jaar mochten de redactieleden van Gouwe IJssel Nieuws u weer nieuws brengen uit de regio. Nieuws dat u soms elders ook las, maar ook nieuws waar wij een primeur bij hadden! Nieuws dat mensen raakt of juist blij maakt. In dit artikel kijken we terug op 2021 en hopen u in 2022 weer te mogen ontvangen als ontvanger van nieuws uit Zuidplas, Waddinxveen, Westergouwe en Nesselande.

In het nieuwe jaar een nieuwstip? Neem dan contact met ons op!

Januari 2021

Dit jaar begon helaas met minder leuk nieuws. Tijdens de jaarwisseling moest de ME ingezet worden in Moerkapelle zodat de brandweer een vreugdevuur kon blussen. Burgemeester Weber liet op Nieuwjaarsdag weten teleurgesteld te zijn over de gebeurtenissen. In de eerste week van het nieuwe jaar werd het gemeentehuis van Zuidplas ontruimd na een bedreiging aan wethouder Hordijk. Er was gelukkig ook positiever nieuws aan het begin van het nieuwe jaar. Zo werden er veel kerstbomen ingeleverd door de jeugd en werd een heldendaad in Moordrecht beloond met een onderscheiding. Ook werd bekend dat het college van B&W de uitbreiding van Van der Spek steunt en daarmee een advies naast zich neerlegde. Net over de gemeentegrens vond in Gouda een zeer grote brand plaats bij een Chemisch bedrijf waarbij ook de Moordrechtse brandweer werd ingezet. Ook in 2021 kwam er een groot superjacht voorbij op de Hollandsche IJssel.

Februari 2021

Op 8 februari was het vooral glad in Zuidplas. Door de gladheid reden er geen lijnbussen en zette de NS alleen sprinters in. Ook leverde de gladheid vertraging op bij het inzamelen van afval. Tussen de gladheid door werd bekend dat sporthal De Kleine Vink in Nieuwerkerk een vaccinatielocatie ging worden. Op 13 februari was het opnieuw glad en was er zelfs mogelijkheid om te schaatsen.
Februari was ook de maand waarin toenmalig minister Tamara van Ark het nieuwe hospice in Moerkapelle opende. Tegen het eind van de maand werd bekend dat het ministerie van Binnenlandse zaken 14 miljoen euro toezegde voor de ontwikkeling van het 5e dorp.

Maart 2021

Begin maart waren er stroomproblemen in Moordrecht en leverde storm Evert de brandweer veel werk op. Ook mocht er deze maand gestemd worden voor verkiezingen van de Tweede Kamer. Het stempotlood, dat na afloop meegenomen mocht worden, bleek hierbij een collectorsitem op Marktplaats te zijn. In deze maand ontvingen inwoners en ondernemers uit het middengebied van Zuidplas een brief waarin staat dat zij hun grond alleen nog aan de gemeente mogen verkopen. Enkele dagen later werd bekend dat het 5e dorp dat op deze plek moet komen 8.000 woningen krijgt. Ook bleek dat de lockdown in het voorjaar van 2020 een babyboom in Zuidplas heeft veroorzaakt.

April 2021

In april maakte raadslid Sep Pouwels bekend de VVD te verlaten en over te stappen naar GroenLinks. Ook belandden de financiële gegevens van huizenzoekers uit de regio op straat. Verschillende raadsleden waren niet blij dat zij op deze website lazen dat het college van B&W documenten over het 5e dorp gepubliceerd had terwijl deze nog formeel geheim waren. De Oranjevereniging in Moordrecht zette Zuidplas positief op de kaart deze maand. Het dorp aan de IJssel haalde het NOS journaal met een heuse tompouce drive-in.

Mei 2021

Aan het begin van deze maand werd de dijk tussen Nieuwerkerk en Moordrecht voor 9 weken afgesloten voor werkzaamheden. Nog voordat de dijk werd afgesloten betrapte de politie een bestuurder met 202 kilometer per uur op de Moordrechtboog. Deze maand sloot de supermarkt op het Oude dorp in Nieuwerkerk haar deuren vanwege onvoldoende toekomstperspectief.

Uit een onderzoek bleek dat slechts 35% van de inwoners van Zuidplas vertrouwen heeft in het gemeentebestuur. In deze maand stemde de gemeenteraad met een grote meerderheid in met de plannen voor het 5e dorp in Zuidplas.

In mei werd de vaccinatielocatie in sporthal De Kleine Vink in gebruik genomen. Ook ging het fietspad langs de groene brug naast de A20 bij Moordrecht weer open.

Juni 2021

In de maand juni werden tien personen op de bon geslingerd voor het overtreden van de coronamaatregelen in Hitland. Even verderop werd in de wijk Esse het “huis van hoop” geopend. In Moordrecht werd een sloopvergunning afgegeven voor het Posthuis en de Hollandsche IJsselkering bij Krimpen aan den IJssel kreeg nieuwe trommels.

Juli & Augustus 2021

In de maand juli werden honden gered uit een brandende woning door heldhaftige buurtbewoners. Ook had de jeugdvakantieweek in Nieuwerkerk een druk programma. De gemeenteraad stevende tijdens de zomermaanden af op een nieuw record en de reactietijden van de politie bleven opnieuw onder de streefnorm. Halverwege augustus werd de vaccinatielocatie in een sporthal in Nieuwerkerk gesloten. In Moordrecht was tijdens deze maand genoeg te beleven in het kader van het Mediterrane Moordrecht.

Eind augustus werd er groot alarm geslagen voor een bewusteloze watersporter bij de Zevenhuizerplas. Tot slot verkocht het Hoogheemraadschap een bootwrak in Moordrecht.

September 2021

In de negende maand van dit jaar moest Nieuwerkerker Tamara van Ark om gezondheidsredenen stoppen als minister. Ook ging de GGD deze maand de dorpen in met een prikbus. Het onderzoek naar het Françoisviaduct bij Nieuwerkerk ging nog enkele maanden duren en door een probleem met verkeerslichten ontstonden er files op de Kerklaan in Nieuwerkerk. Veel Zevenhuizenaren waren blij dat het afvalbrengstation in Zevenhuizen weer geopend werd. Tot slot bleek dat het aantal misdrijven in Zuidplas gedaald was.

Oktober 2021

Op de eerste dag van deze maand werd bekend dat een verdachte was opgespoord na het dumpen van drugsafval in Zevenhuizen. Ook werd bekend dat griffier Peter van Vugt de gemeente ging verlaten. In de gemeenteraad van Zuidplas sneuvelde een plan om het carillon naast het gemeentehuis te voorzien van dure verlichting.

Telcamera’s langs de A20 werden door weggebruikers aangezien voor een flitspaal. Hierdoor stond het stukje snelweg meerdere dagen in verschillende verkeersinformatie rubrieken. Ook werd deze maand bekend dat de gemeente het geluidsscherm langs de N219 gaat vervangen. Tot slot kreeg de politiek het voor elkaar dat nieuwbouwwoningen standaard een afvalpas krijgen bij oplevering.

November 2021

In de 11e maand van dit jaar bleek Zuidplas de meest bij-vriendelijke gemeente te zijn uit het land. In Nieuwerkerk werd een pand gesloten nadat er goederen voor het produceren van drugs werden aangetroffen. Burgemeester Weber kreeg landelijke bekendheid door een optreden in het Sinterklaasjournaal. Door de groei van Zuidplas bleken ondernemers in Nieuwerkerk-Noord niet meer verder te kunnen groeien. In het Oude Dorp van Nieuwerkerk werd oude sfeerverlichting geplaatst.

December 2021

In de laatste maand van dit jaar opende een Aldi haar deuren in Nieuwerkerk. De discounter bleek mogelijk door een fout in het bestemmingsplan. Stichting Zuidplas Helpt kreeg aan het begin van deze decembermaand van Sinterklaas strooigoed dat was overgebleven in Nieuwerkerk. In Zuidplas werden de eerste cyberagenten gehuldigd.

In deze maand bleek dat sporthal De Kleine Vink opnieuw aangewezen werd als vaccinatielocatie. Bij VV Groeneweg zegde de gemeente het huurcontract op. In Moordrecht kreeg burgemeester Weber kreeg de film “60 jaar Molukkers in Moordrecht” aangeboden.

Advertentie