8.5 C
New York
woensdag 17 april 2024

Wat gebeurde er allemaal in Zuidplas in 2018?

Het jaar 2018 is bijna ten einde. Voor de nieuwsredactie van Gouwe IJssel Nieuws aanleiding om terug te blikken op het nieuws van de afgelopen twaalf maanden.

Januari

Stormschade ParkzoomhalDe start van het jaar 2018 wordt gekenmerkt door een enorme winterstorm die door de regio blaast. De torenspits in Moordrecht bezwijkt, mede door boktorren, een boom valt op sporthal Parkzoom terwijl kinderen gymles hebben en op de A20 waaien meerdere vrachtwagens om. In de eerste helft van januari ziet een overbuurvrouw van het Nieuwerkerkse bejaardencomplex Dianthus een man vallen die vervolgens niet meer opstond en daarom direct de hulpdiensten ging inschakelen. Hiermee werd de buurvrouw een reddende engel voor de man. Moordrecht wordt opgeschrikt door racistische graffiti bij – toen nog – basisschool Achtbaan.  De gemeente laat de graffiti snel weghalen maar voorkomt hiermee geen landelijke aandacht.  Door een uitspraak van de rechter tussen de Aldi met de gemeente Gouda en de provincie Zuid Holland is een Lidl in Nieuwerkerk aan den IJssel verder weg dan ooit. Na de sloop van het gemeentehuis zijn nu de vergaderingen van de gemeenteraad in het Thorbecke College, wat wennen is voor raadsleden.

Februari

In februari staat Moordrecht op zijn kop door het onnozele rijgedrag van een Litouwse chauffeur die blind zijn TomTom volgt en veel schade rijdt aan straatmeubilair en geparkeerde voertuigen in de Staatsliedenbuurt. Onder politiebegeleiding wordt de man uit het dorp begeleid naar het Gouwepark. In Waddinxveen komt een 39-jarige man uit Den Haag om het leven door ingrijpen van de politie. Dit heeft veel impact op het vertrouwen van de politie. De Nieuwerkerkse ijsbaan in Hitland lekt weer en dat baart veel mensen zorgen.  Als er uiteindelijk geschaatst kan worden blijkt het licht het niet meer te doen. In Zevenhuizen kan er wel geschaatst worden. 

Maart

overval mcdIn maart kan weer geschaatst worden en de ijsbaan in Moordrecht kan op halve kracht open. In Zevenhuizen wordt DE boom omgekapt in de Dorpsstraat. De lokale politiek valt over de kap maar heeft niet doorgehad dat ze zelf er mee ingestemd hebben. Tijdens de verkiezingscampagne wordt een filmpje van de Christenunie/SGP landelijk nieuws door de knisperschoenen van lijsttrekker Schuurman. De VVD  wint de gemeenteraadsverkiezingen maar schokkend is de uitslag niet. CDA, NEZ en PvdA/Groenlinks winnen, SP en D’66 verliezen maar echt groot zijn de verschillen niet. De NGP komt –  net als vier jaar geleden – niet in de raad. In Waddinxveen is er wel een aardverschuiving, PCW en CDA komen sinds lange tijd in de oppositie. De MCD in het oude dorp van Nieuwerkerk aan den IJssel wordt overvallen. Later weet de politie de dader te achterhalen en aan te houden.  

April

Op de eerste dag van april weet Gouwe IJssel Nieuws een goede grap uit te halen. Omdat er flamingo’s staan in de Eendragtspolder krijgt de polder lokaal en regionaal aandacht. Wie goed kijkt, ziet plastic flamingo’s, geplaatst door een verslaggever, staan. In deze vierde maand is ook weer de jaarlijkse RMS ride out (met video) in Moordrecht. In Moerkapelle raakt een meisje op fiets ernstig gewond op de Bredeweg in Moerkapelle. Het wordt ineens ongewoon heet en in de nieuwe Hennipgaarde worden massaal de net aangelegde wateren opgezocht. Dit jaar is er ‘Kom in de kas’ in Nieuwerkerk aan den IJssel en deze wordt erg druk bezocht.  In Nieuwerkerk aan den IJssel worden bloemen geplukt door dronken “kleuters” in de nacht maar de politie betrapt ze en beboet ze.

Mei

Een groot verkeersongeluk met maar liefst 6 gewonden op de A12 bij Zevenhuizen zorgt ervoor dat het verkeer in de halve provincie vast komt te staan. Lokale wegen zoals in Moerkapelle en in Bleiswijk lopen geheel vast. Tijdens de traditionele dodenherdenking wordt er geschreeuwd door een aantal jongeren. In Nieuwerkerk worden de schreeuwers door handhaving in de kraag gegrepen en mogen ze met knikkende knieën hun excuus aan de wethouder aanbieden. Op de grens tussen Nieuwerkerk en Capelle aan den IJssel wordt een fietser geschept op de N219. Ondanks inzet van een traumahelikopter komt het slachtoffer te overlijden. In Zevenhuizen is het op Hemelvaartsdag traditioneel druk op de autocross. Honderden kinderen doen in de gemeente Zuidplas mee aan het praktisch verkeersexamen.  Al was het al in gebruik genomen, de Hennipgaarde werd deze maand officieel in gebruik genomen. 

Juni

De anonieme redder, dank aan Geeke Wiegman voor de foto!

Begin juni botsen 2 motorrijders bij de dijk in Moordrecht door onbekende reden op elkaar. Beide bestuurders raken zwaargewond. Als er in Moordrecht langs het water aan de Drost IJsermansingel een kinderfietsje wordt gevonden wordt er groot alarm geslagen maar dit blijkt onterecht. Om de hoek in Capelle brandt de Johannahoeve af. De eigenaar looft zelfs een beloning uit omdat er mogelijk sprake is van brandstichting. De bussen van Arriva rijden minder door een staking en de regio komt in zwarte rookwolken te zitten door een brand bij een bedrijf in Rotterdam Ommoord. Het verhaal gaat rond dat kinderen ziek worden na zwemmen in de Hennipgaarde maar achteraf blijkt dit een aanname te zijn en wordt er niks gevonden na onderzoek. Deze valse beschuldiging doet pijn bij de vrijwilligers van de Vrienden van de Hennipgaarde.  Bij het hertenkamp komt een net geboren kalfje van een hert in de sloot terecht: een omstander bedenkt zich geen moment, klimt over het hek en haalt het kalfje uit het water die daarna door moeders geaccepteerd wordt.

Juli

Een fietser krijgt een vreemd ongeluk bij de Julianasluis, hij is op dat moment op een van de opengaande bruggen. Bij de werkzaamheden bij slachterij Boer aan de ‘s-Gravenweg ontstaat brand in het dak. De schade valt mee maar de schrik is groot. Ondanks 12 waarschuwingen op de Middelweg en Bredeweg ramt een Roemeense chauffeur de hoogtebalk bij de tunnel waar hij niet de vrachtwagen niet in mag. Het plaatsen van een nestkast voor de slechtvalk blijkt toch moeilijker dan gedacht en er moet zelfs een stukje van de hoogspanningsmast worden losgemaakt. Volgens weerman Leen de Koning is het deze maand erg droog maar was het in 1976 erger. Wel wordt het hitterecord door hem vastgelegd: het was nog nooit zo warm in Nieuwerkerk geweest, 36,3 graden. In Moordrecht gaat het door de warmte en een forse regenbui mis voor de vissen in het Waaltje. Honderden dode vissen worden aangetroffen en de brandweer spuit water in het Waaltje om zo zuurstof toe te voegen.

Augustus

In augustus wordt de Mossenbuurt in Nieuwerkerk opgeschrikt door een overleden man op straat. Uit onderzoek blijkt het een natuurlijke doodsoorzaak maar het voorval maakt toch flinke indruk op de omgeving. In de Eendragtspolder raakt een man te water na een onwelwording. Een werknemer van een bedrijf, dat daar aan het werk is, redt de man. Het gaat goed met het slachtoffer en deze laat Gouwe IJssel Nieuws weten dat de redder in de bloemetjes gezet is. Tijdens het tuinieren vindt een inwoner van Zevenhuizen een explosief in de tuin, na onderzoek is het kopstuk van een oude granaat meegenomen door het team explosievenverkenning. Bij het TV-programma ‘Opsporing verzocht’ zijn beelden te zien van een kentekenwissel van een bus bij flat De Els in Nieuwerkerk. Deze bus is gebruikt voor een ontvoering en mishandeling in Schiedam en wordt uitgebrand gevonden in Oud Verlaat

September

September is de maand van de evenementen.  Een van de grootste evenementen is het Oogstfeest in Zevenhuizen met de traditionele klompenloop. Door Nieuwerkerk aan den IJssel en Zevenhuizen trok de vloot van de Dance Parade. De vlootschouw in Nieuwerkerk aan den IJssel eindigt inktzwart voor een 21-jarige inwoner uit Nieuwerkerk aan den IJssel. Na afloop vaart hij met anderen door de ringvaart maar komt met zijn hoofd tegen de Oranjebrug aan. Omstanders bedenken zich geen moment en redden hem uit het water maar tot aan de dag van vandaag is zijn toestand ernstig te noemen. De vlootschouw zelf is weer een geweldig evenement met een indrukwekkende lasershow als afsluiter. Ook traditioneel is het hondenzwemmen van de laatste dag dat het buitenbad in Nieuwerkerk open is. Roemeense inbrekers hebben pech, hun natte kleding wordt verdacht gevonden. Ze worden verdacht van een een inbraak in Moordrecht. Rijkswaterstaat ziet via de camera’s boven de A20 een koe in de sloot en slaat alarm. De onfortuinlijke koe wordt uit het water gehaald.

Oktober

In oktober is Koningin Máxima te gast in Moerkapelle bij Corrosion in Moerkapelle. Het hele dorp is er op afgekomen en de koningin neemt alle tijd om de inwoners gedag te zeggen. Het politieteam Waddinxveen-Zuidplas heeft een hele drukbezochte open dag. De werkzaamheden op zowel de Middelweg als aan het Oosteinde zorgen voor chaotische verkeerstaferelen in en rond Moordrecht. Ondertussen is in hetzelfde dorp een impasse ontstaan tussen de eigenaren en de gemeente over het posthuis dat wegrot in de Dorpsstraat. Ook commotie in Moerkapelle want uit een studie van een onderzoeksbureau blijkt dat een extra ontsluitingsweg voorlopig niet nodig is. Het oude Rabobank gebouw in de Nieuwerkerkse wijk Dorrestein wordt definitief geen Lidl maar een gezondsheidscentrum

November

In Nieuwerkerk wordt geschrokken gereageerd als jongerenwerker Anton Schrammeijer (54) plotseling overlijdt. Zijn werkplek, ‘t Blok puilt uit om afscheid van de grote vriendelijke punkreus te nemen. In Moordrecht wordt gewerkt aan het Oosteinde en dit resulteert tot mishandeling en bedreiging door weggebruikers aan elkaar en aan een verkeersregelaar. Bij een benzinestation langs de A20 heeft een automobilist een engel op zijn schouder als hij de macht over het stuur verliest en slechts een gevel ramt in plaats van een benzinepomp De verbreding van snelweg A20 is definitief geworden tussen Nieuwerkerk en Gouda. De weg is toneel van heel veel aanrijdingen zoals te zien op deze site. Op onze site wordt deze maand voor de miljoenste keer een artikel gelezen vanaf de start in 2017.  Een zwaan die in botsing komt met de bovenleiding weet de treindienstregeling bij Nieuwerkerk aan den IJssel aardig te verstoren. In Zevenhuizen wordt een gezin gered door een afgaande rookmelder na een brand in de vaatwasser.  Burgemeester Kats laat weten dat hij voorgedragen is voor de vacature van burgemeester in Veenendaal en Zuidplas aan het begin van 2019 gaat verlaten. 

December

December start met het bericht dat het recreatieschap Hitland 230 oude populieren wil kappen. Hierdoor ontstaat er in heel Nieuwerkerk beroering. Uiteindelijk ondanks handtekeningen en politiek protest besluit het bestuur dat de bomen gekapt gaan worden. Servaas Stoop wordt als waarnemend burgemeester voor de gemeente Zuidplas. Een achteruitrijdende vrouw van 73 komt in de Hollandsche IJssel terecht en verdrinkt. Een verkeersregelaar die haar wil redden wordt meegezogen door de stroming en wordt later overleden gevonden. Op het laatste moment wordt nog bekend dat de Geertruidahoeve omgebouwd gaat worden naar zorgwoningen. Ook gaat er gekeken  worden of de oude Formido in Nieuwerkerk omgebouwd kan worden naar een speelparadijs van Monkey town. Voor de tweede keer in twee jaar wordt het Kruidvat in Moordrecht overvallen. In Zevenhuizen wordt een plan voor de vervallen graansilo afgewezen en moet de initiatiefnemer het passender maken aan de omgeving. Het jaar wordt met een gezellig midwinterfeest op het Raadhuisplein afgesloten. 

Advertentie