8.5 C
New York
zaterdag 20 april 2024

Nieuwsoverzicht van 2023

Traditioneel blikt Gouwe IJssel Nieuws aan het einde van het jaar terug op het nieuws. Een jaar met een historisch besluit voor het Vijfde Dorp, meerdere branden en incidenten en een jaar waarin de Raad van State de gemeente Zuidplas vaak heeft terug gefloten.

In 2024 brengt de redactie weer graag het nieuws voor u. Jacolien, Sylvia, Cees, Marien, Remi, Jan, Pieter, Lex, Marieke en André wensen u een mooi nieuw gezond 2024 toe, mede namens vaste bijdragers Thom, Eelco en Jolanda!

De vorige jaarwisseling verliep druk maar zonder noemenswaardige incidenten in Waddinxveen en Zuidplas. In Waddinxveen kan men weer gerust ademhalen, als de eend terugkeert op de rotonde van de Beijerincklaan na een logeerpartijtje in Donkerbroek (Fr). Op 3 januari zijn er 2 branden in Moerkapelle. In de vroege ochtend ging een rookmelder af voor woning vol met rook aan de Koningsspil en in de namiddag brak er brand uit in een bakkerij.

Bij de jaarlijkse kerstbomen inzameling worden ruim 800 minder bomen ingeleverd, deels door de inleverdag voor Driekoningen en deels door het regenweer. De bomen met kluit krijgen een tweede leven. Een intercity van de NS valt stil op de fly-over bij Moordrecht en staat uren stil. PostNL plaatst een pakjesautomaat in de Oranjebuurt in Nieuwerkerk zonder vergunning. Een auto schiet van de dijk af in een sloot in Moordrecht en burgemeester Weber legt zijn functie als voorzitter van het CRO van Rotterdam Airport neer. De gemeente maakt een plan bekend om de vluchtelingen uit de Oekraïne op te vangen op de Kleine Vink in Nieuwerkerk aan den IJssel.

Nadat deze nieuwssite naar buiten bracht dat er minderjarige statushouders in drie woningen aan het Lelieveld werden opgevangen, zonder communicatie naar de buurt, blijkt dat de gemeente alsnog gaat bestuderen hoe verder. Een paar dagen later ziet de initiatiefnemer van het plan af. De waardering van het treinstation Nieuwerkerk a/d IJssel is in 2022 verder gedaald. Aan de Elbe in Nieuwerkerk ziet een automobilist een kindje te laat en het kindje wordt onder spoedbegeleiding naar het ziekenhuis gebracht. Wethouder Zijlstra lanceert het plan voor tijdelijke scholen in het IJsselpark, tot woede van de omwonenden die een petitie starten en een actiecomité oprichten. De petitie wordt 400 keer getekend.

Een brand in de meterkast op het Hendrikseiland in Zevenhuizen wordt snel geblust. Aan de Schelde in Nieuwerkerk schrikken bewoners als een auto doorschiet uit een parkeervak. De Raad van State fluit een deel plan Zevenster – in ‘t Verlaat Zevenhuizen voorlopig terug. Albert Heijn maakt bekend aan de Swanlaweg te Zevenhuizen een supermarkt te starten. De burgemeester sluit een loods met daarin een drugslab in aanbouw in Moerkapelle. De VVD en ChristenUnie/SGP stellen vragen over een veel te hoge OZB aanslag in de gemeente.

De gemeente Zuidplas stelt een extra hulplijn in voor de vele vragen over de te hoge OZB aanslagen. Er is een forse stijging van boetes in Zuidplas verstuurd door het CJIB. De gemeente is handhaving gestart richting de eigenaar van de Geertruidahoeve. De VVD stelt vragen over het onderhoud aan de Middelweg in Moordrecht en is kritisch over de situatie op de Burgemeester Klinkhamerweg in Zevenhuizen. Tijdens NL-DOET wordt er veel gedaan, zoals bij de Waterscouting en bij Beth-San. In maart staakt wederom Arriva op 2 dagen, al doen niet alle chauffeurs mee.

Bij een aanrijding op de Europalaan raakt een kind gewond. De BBB wordt bij de provinciale verkiezingen de grootste. Water Natuurlijk wint bij de waterschapsverkiezingen. De soap rond de lokale omroep gaat door. Na korte tijd stappen 2 nieuwe bestuursleden al weer op. Bewoners zijn kritisch over de plannen van de reconstructie van de Batavierlaan in Nieuwerkerk. Het CDA stelt vragen over het Posthuis. Limoncellomaker Chiesanuova uit Nieuwerkerk aan den IJssel krijgt twee internationale awards. Er worden taakstraffen opgelegd voor verdachten van onrust tijdens de jaarwisseling 2021 in Moordrecht. Volgens de gemeente Zuidplas beoordeelde de Waarderingskamer de methodiek van de WOZ bepaling als goed.

De lokale omroep Dichtbij het Nieuws stopt na en geeft de subsidie terug. In Zevenhuizen is een Oldtimer brommer toertocht voor een uitje naar Blijdorp voor de bewoners van de Zevenster. Het plan De Twee Gebroeders wordt door Raad van State naar de prullenbak verwezen en moet geheel overnieuw gedaan worden.

Nieuwerkerker Aad Stuivenberg krijgt een golfslag voor al zijn verdiensten. Zuidplas wil verder met de Kamerling Ohnes locatie (voormalige Tweemaster) en komt met een plan. Een klassieke brommertocht sponsort het verzorginstehuis Zevenster voor dagje uit. In Zevenhuizen wordt Beleefboerderij Koeienstal feestelijk geopend. Even leek de koningsdag in Nieuwerkerk niet door te gaan maar uiteindelijk werd het in Moerkapelle, Moordrecht, Nieuwerkerk aan den IJssel en Zevenhuizen uitgebreid gevierd. Zeven inwoners van Zuidplas krijgen met de lintjesregen een onderscheiding. Op de Proclamatiedag van de Republiek Maluku Selatan (RMS) is er een ride-out in Moordrecht. Een huurauto van een trouwstoet vliegt uit de bocht en komt op zijn kop in een sloot terecht. Een grote brand in opslag leefgoed de Olifant in Nieuwerkerk zorgt voor grote schade aan het leefgoed.

In Moordrecht wordt een bestelbus in de brand gestoken. Leerlingen van het Thorbecke Voortgezet onderwijs maken met een kunstproject doeken voor molen Windlust. De familie van Moordrechtse verzetstrijders brengt een verzetsschaal terug naar Moordrecht. Zuidplas wordt een Fairtrade gemeente en op Hemelvaartsdag is er de traditionele kofferbakverkoop. Comité Behoud IJsselpark krijgt meer vragen na antwoorden over de school locatie in het IJsselpark. Leerlingen van de basisschool doen theoretisch en praktisch verkeersexamen op de fiets in de dorpen. Traditioneel is er veel actie, stof en zon bij de Autocross in Zevenhuizen.

Na een zeer grote brand met zeer veel rook in Bleiswijk moet de gemeente waarschuwen voor neergevallen roet- en glasdeeltjes. Speeltuin de IJsselkids viert haar 15 jarige bestaan met groot feest. In Moordrecht heeft een scooterrijder, na mogelijk alcoholgebruik, problemen om op het fietspad overeind te blijven en valt meerdere keren. Wethouder Zijlstra biedt zijn excuus aan de inwoners en gemeenteraad over de gang van zaken over het IJsselpark. De jaarlijkse Rommelmarkt in Nieuwerkerk aan den IJssel brengt bijna 30.000 euro op. Wethouder Frans Klovert opent een mobiel watertappunt tijdens de Schoolsportweek. In Nieuwerkerk aan den IJssel volgt een storm aan protest als men knotwilgen voor een breder fietspad wil kappen.

De oude studio van Omroep Zuidplas in Nieuwerkerk is omgebouwd tot Huize Mooisteen en wordt feestelijk geopend. De Boodschappenkast krijgt een nieuwe locatie en er is veel plezier bij de Trekkietrek 2023 in Moerkapelle. Thomas Schouten zwaait met een lach en een traan af als kinderburgemeester. Santa’s Bikers & Trikers hielden in kerstmannenpak een tocht vanaf Zevenhuizen voor een rolstoelbakfiets. De open dag bij de brandweer in Zevenhuizen wordt druk bezocht. De kap van de knotwilgen aan het Kleuterpad wordt stilgezet tijdens de broedperiode.

Uit de Zevenhuizerplas wordt een jongen gered en start er een petitie om het vlot weg te halen. Tijdens de hitte is er een negatief zwemadvies Zevenhuizerplas bij Oud-Verlaat door Zwemmersjeuk. Later komt er ook een waarschuwing voor de Willem-Alexanderbaan. De plannen voor de reconstructie van de Batavierlaan houden geen rekening met de inspraak van bewoners. Natte doekjes zorgen voor een verstopt rioolgemaal met overlast van bewoners in Moordrecht. Zuidplas stevent af op tekorten door vooral externe oorzaken. Bij de G-Olympics was het genieten van de spellen, sporten en de poffertjes. Uit de cijfers van de PRO blijkt dat Zuidplas tot en met 2030 groeit met 31%. De Wingerd wint de wisselbeker voor de beste school met het verkeersexamen.

De maand juli start met een feestelijke intocht van de Avondvierdaagse in Moordrecht en feest bij de SP waar beide raadsleden met elkaar trouwen. Op de Bierhoogtweg in Zevenhuizen gaat een auto rechtdoor de sloot in, in plaats van de hoek om. Eind 2024 wordt QBuzz de nieuwe vervoerder, maakt de provincie bekend. Wethouder Zijlstra blijkt het dossier Batavierlaan niet goed te kennen blijkt uit zijn antwoorden op vragen uit de raad. Rolling’90 wil haar buiten-oefenplek terug en het jarige Zuidplas Helpt trakteert. Het herdenkingsmonument in Zevenhuizen krijgt een nieuwe plek. Zowel Nieuwerkerk aan den IJssel als Nesselande wordt vroeg gewekt door alarm bij de Hornbach. In Nieuwerkerk wordt een dode man aangetroffen in een tuin en maanden later maakt de politie bekend dat het om een natuurlijke dood ging. Bij de pont in Moordrecht is het heel druk door een afgesloten Gouderakse brug.

Bij de Zevenhuizerplas wordt door handhaving een schennispleger aangehouden. VV Nieuwerkerk is de troep zat en stopt met papierinzameling. Aad Pausma koopt en verkoopt boeken om zo goede doelen te steunen. Rijkswaterstaat maakt bekend dat de oude spoorbrug van de A20 niet meer terugkomt na de verbreding. De Eendrachtsmolen krijgt zijn kap terug na renovatie. Bij ‘t Blok schiet een auto de sloot in tijdens het uitladen. Verhage Nieuwerkerk zoekt de dief van het grote ijsje voor de deur en overleden bestuurslid René Vis van vv Nieuwerkerk krijgt een ereronde. Een fietser valt van fietspad af langs de dijk in Moordrecht en raakt gewond.

Een Nieuwerkerkse ondernemer schiet te hulp met een rolstoel voor een ziek meisje. Er woedt een grote brand in een verffabriek op het Gouwepark. In Moordrecht kunnen inwoners verzoeknummers doen voor het carillon. Zuidplas organiseert een bustour door gemeente voor nieuwe inwoners. De Willem-Alexanderbaan is het decor voor de Europese paracycle kampioenschappen. Het aantal klachten over de gemeente Zuidplas is gestegen. In het Polderbad mogen honden het water inspringen. Een wielrenner, die gezocht werd voor aanranding in Zevenhuizen, geeft zich aan.

Een auto rijdt in Nieuwerkerk bij parkeren de sloot in. Enkele jaren na oplevering heeft het nieuwe gemeentehuis al een nieuwe beitslaag nodig. In Waddinxveen houdt de politie een man aan na een steekincident. Ondernemers op de Kleine Vink krijgen gelijk van de rechter over de tijdelijke opvang locatie voor Oekraïners. Op de A20 krijgen 50 automobilisten een boete voor het vasthouden van een smartphone tijdens het rijden. Albert Heijn krijgt een vergunning voor een supermarkt in Zevenhuizen. Zuidplas treedt op tegen structurele verhuur via AirBnB in de gemeente.

In Nieuwerkerk laste Stichting Evenement de vlootschouw af vanwege een dreigende sfeer. De Eendrachtsmolen werd na restauratie weer in gebruik genomen. In Nieuwerkerk houdt de brandweer de jaarlijkse open dag. De gemeente presenteert bezuinigingen voor de komende jaren. Een pakjesbezorger belandt in de sloot. In een garagebox in Moordrecht vindt de politie een grote hoeveelheid harddrugs. De veerpont tussen Moordrecht en Gouderak is dagen uit de vaart. Het ene pontje ligt op de werf voor onderhoud. Een kapot, en niet leverbaar, onderdeel houdt de andere boot aan de kant.

De Wereldwinkel in Nieuwerkerk is nu een loket voor het duurzaamheidsplatform. Er worden 5 nieuwe schoolzones aangegelegd. Zuidplas moet uitstel vragen voor gronduitname uit grondbank. Een ambtenaar van Zuidplas steelt een fietszadel en wordt op staande voet ontslagen. Het is te druk op de informatieavonden Aardgasvrij en er komen digitale avonden. Ook bij de open dag van politie Waddinxveen-Zuidplas is het druk. Door Zuidplas razen de stroomtreinen op en af tijdens de stoomdagen. Na een crash op de hoofdweg mag een bestuurder zijn rijbewijs inleveren.

Tijdens een persbijeenkomst komt het hoge woord er uit, de OZB moet 33,2% omhoog en bijna de helft van de werkzaamheden in de buitenruimte worden jaren uitgesteld. Ondanks de wens van meerdere partijen, vlagt Zuidplas niet voor Israël. Wel wordt de Progress Pride vlag gehesen voor het gemeentehuis. In Moerkapelle is een zeer grote brand in een noten- en zadenhandel, het bedrijf brandt af en de stankoverlast is zo groot dat kinderen eerder weg mogen van school. Het bluswater komt in de Ringvaart en levert honderden dode vissen op door zuurstoftekort. Met man en macht worden de vissen verplaatst en wordt zuurstof de Ringvaart ingepompt. In Nieuwerkerk is een busje met vermoedelijk drugsafval uitgebrand, een enorme vervuiling van grond is het gevolg. Het is enorm druk bij de Halloweenoptocht door Nieuwerkerk.

In Zevenhuizen is er drie keer een uitverkocht theater voor Revue 50 jaar dorpshuis Swanla. Alle vrijwilligers worden door de gemeente en Stichting Zo! bedankt met activiteiten. Uit vragen van Raadslid Pouwels blijken de kosten van de bustoer wel mee te vallen. In Moerkapelle is er ongeloof dat het recreatieschap toch het fietspad aan de Rottedijk gaat aanleggen. Het Hoogheemraadschap laat de Eendragtspolder door hoog water op de Rotte vol lopen. In de polder Wilde Veenen in Moerkapelle worden extra pompen ingezet. Op de parkeerplaats bij de Willem-Alexanderbaan werden drie vaten met onbekende stof gedumpt. RockMoer in Moerkapelle trekt alle leeftijden naar Op Moer. Een vrachtschip ramt de Hefbrug in Waddinxveen die daardoor een paar dagen gestremd is. Zuidplas is met het COA in overleg over een regionale opvang locatie voor asielzoekers.

Uitstel van de aanpak van de Burgemeester Klinkhamerweg door wethouder Zijlstra valt niet goed in de gemeenteraad die de OZB verhoging weet terug te brengen naar ongeveer 13%. De cultuurprijs Zuidplas 2023 gaat naar Henk van Kerkhof en Jaap Waasdorp die zich met hart en ziel hebben ingezet voor het culturele erfgoed. De drie ‘oervrouwen’ van Camino krijgen een golfslag. Rapportschrijver Berenschot gebruikt een foto uit Rijpwetering als zijnde Zuidplas, de gemeenteraad heeft het niet door. De afgelopen zomer aangelegde gasleiding moet er weer uit voor inspectie.

De PVV wordt met de Tweede Kamerverkiezingen de grootste partij in Zuidplas en Waddinxveen. De gemeente wil een geluidsscherm bij een speeltuin aanleggen tegen het geluid van spelende kinderen. Sinterklaas heeft het druk, er is in Moerkapelle, Moordrecht, Nieuwerkerk en Zevenhuizen een aankomstfeest. Ook wordt duidelijk dat Zuidplas 250-350 vluchtelingen gaat opvangen in Nieuwerkerk.

In een interview met deze website laat burgemeester Weber weten dat hij tevreden is over de aanpak van drugscriminaliteit. De gemeente Zuidplas gaat in gesprek met bewoners Kleinpolder over de speeltuin met geluidswand. In Zevenhuizen is de schok groot als Jumbo eigenaar Bart van Keppel overlijdt na een val in zijn winkel. In Plus Te Kulve is een unieke tas verkrijgbaar met allerlei Nieuwerkerkse plekken erop. DJ Piet zet tijdens het sinterklaasfeest ‘t Blok op zijn kop. Stichting Zo! deelt gezonde pakken uit voor minima. Yasmina de Witt krijgt een Jeugdaward van de gemeente Zuidplas. Tijdens de aanleg van Glasvezel in Nieuwerkerk wordt meerdere keren een gasleiding geraakt.

Het is gezellig druk op de kaarsjesavond in Nieuwerkerk. De Rotary Zuidplas schenkt tulpenbollen aan de Vrienden van de Meander voor de tuin. Er waait een plaat van het Posthuis in Moordrecht en de CDA en VVD vragen om snelle sloop. De gemeentewerf en het afvalbrengstation zijn geliefd bij het dievengilde: 9 aanhoudingen en verbeurde dwangsom.
Bambi mag met het Nieuwerkerks hertenkamp blijven van minister Adema en na vragen van Gouwe IJssel Nieuws stuurt de gemeente halsoverkop een persbericht over de huisvesting van 37 statushouders in Hotel van der Valk in Nieuwerkerk. Een andere rijrichting in de Moordrechtse Dorpsstraat geeft grote weerstand bij de bewoners. In Moerkapelle wordt de circulaire uitbreiding van de Keijzerschool geopend. 82 gezinnen krijgen een kersttas met boodschappen na inzameling door Rob van Lopik. Zuidplas heeft bijna 7 ton betaald voor de grond waar de opvang komt. Wilco Van keert terug naar de gemeenteraad na het vertrek van Willem de Jong, met Leefbaar Zuidplas.

2023 stond in het teken van de besluitvorming over de bouw van het vijfde dorp, het Koning Willem 1 bos en 2 bedrijventerreinen in het Middengebied van de Zuidplaspolder. Maar in de aanloop naar het besluit van de Nota van Uitgangspunten bleek vooral mobiliteit een punt van discussie. Vooral de doorstroming en parkeren voor eigen deur bleek een pittig thema. De VVD vond de mobiliteit een groter sprookje dan de Efteling maar stemde uiteindelijk wel in. De provincie en de gemeenten Gouda, Rotterdam, Waddinxveen en Zuidplas komen met een deelovereenkomst over de bereikbaarheid. De samenwerkende ouderen in Nieuwerkerk hebben een manifest opgesteld dat het Vijfde Dorp ook voor ouderen is.

De PvdA/GroenLinks fractie maakt zicht zorgen, wil uitstel van het besluit en een aparte wethouder voor het Vijfde Dorp maar keurt aan het einde van de rit de plannen goed.  Gemeente Zuidplas en vier woningcorperaties tekenen het ‘Beloftedocument Het Vijfde Dorp’ voor realiseren van een aanzienlijk aantal sociale huurwoningen. Het CDA lanceert een visie om er vooral een krachtig dorp van te maken.

In oktober wordt er in de gemeenteraad een besluit genomen over de basis van het plan, de Nota van Uitgangspunten wordt met gestampvoet, veel moties en amendementen door bijna de gehele gemeenteraad aangenomen, alleen de SP stemt tegen. Ondertussen laat de gemeente weten aan de grondbank dat men alleen nu de grond kan uitnemen voor het eerste deelplan van 2.400 woningen. Uitstel van het plan of verplicht alle grond direct aan te kopen heeft grote consequenties.

Hiervoor wordt een grondexploitatieplan opgesteld die start met een licht verlies maar dat kan in de loop van de 20 jaar van het plan nog alle kanten op. De partners in de grondbank moeten nog wel instemmen met de latere uitname van de gronden. In Rotterdam laat Leefbaar Rotterdam raadslid Vanessa Bruin weer een proefballon op om annexatie voor te stellen door Rotterdam. Als alles op planning blijft gaat over iets minder dan 2 jaar de eerste paal de grond in.

Nieuws blijft altijd welkom : Stuur daarom persberichten of tips naar info@gouweijsselnieuws.nl

Advertentie