8.5 C
New York
zondag 5 mei 2024

Jaaroverzicht Gouwe IJssel Nieuws 2019

Afgelopen jaar mochten de redactieleden van Gouwe IJssel Nieuws u weer nieuws brengen uit de regio. Nieuws dat u soms elders ook las, maar ook nieuws waar wij een primeur bij hadden! Nieuws dat mensen raakt of juist blij maakt. In dit artikel kijken we terug op 2019 en hopen u in 2020 weer te mogen ontvangen als ontvanger van nieuws uit Zuidplas, Waddinxveen, Westergouwe of Nesselande. Meewerken kan ook, meer informatie vindt u op deze pagina.

Januari

Het jaar gaat in met een ME inzet in het dorp Moerkapelle omdat de politie van mening is dat er geweld is gebruikt tegen hulpverleners. In de nacht worden 3 mensen aangehouden die later ook werden veroordeeld door de rechter. Inwoners, gemeente en politie geven elkaar de schuld dat er geen feest was. Uiteindelijk na vragen van VVD en SP en een debat en gesprekken is er nu wel een feest. In Moordrecht gaat het verhaal dat een ontsnapte gevangene is gesignaleerd. De politie zet het dorp af en speurt in de straten maar de boef wordt niet gevangen.
In Swanla neemt burgemeester Kats na 9 jaar afscheid van de gemeente Zuidplas en vertrekt naar Veenendaal. Hij gaat niet met lege handen, naast een mooi afscheid wordt hij benoemd tot ereburger van Zuidplas. Servaas Stoop wordt aangewezen als waarnemend burgemeester. De Keijzerschool betreedt als eerste de nieuwe school in Moerkapelle.

Februari

In februari komt de politie en opsporingsprogramma’s met een ernstige misbruikzaak in Hitland. Een meisje wordt gedwongen tot seks. Door de tips weet de politie al snel een 31 jarige man uit Capelle aan den IJssel aan te houden.  Een diefstal van een portemonnee door twee vrouwen in Winkelcentrum Reigerhof in Nieuwerkerk komt op Team West. In Moerkapelle gaan de kinderen van de oude naar de nieuwe Rehobothschool die in de nieuwe Brede school is gekomen. Uit cijfers van de NS blijkt dat reizigers het station in Nieuwerkerk aan den IJssel als een van de slechtst gewaardeerde stations verkiezen. Op het Comenius college in Nieuwerkerk komt het tot een knokpartij onderling op school. In Moordrecht weet een onfortuinlijk kind vast te komen in een korfbalpaal en wordt door de brandweer bevrijd. In de voorjaarsvakantie gaat het dak er af van het nieuwe gemeentehuis om bomen en trappen naar binnen te hijsen.

Maart

Maart was een maand met veel ernstige ongevallen. In Zevenhuizen komen binnen iets meer dan een week twee bestuurders door een auto-ongeluk om het leven. Een bestelbus op de Tweemanspolder komt tegen een boom en op de Noordelijke Dwarsweg komt een auto op zijn kop in de sloot terecht.  In Nieuwerkerk sluit burgemeester Stoop een pand van een autoverhuurbedrijf aan de Maalderij nadat er op geschoten is. De verkiezingen voor het waterschap is de VVD het grootste net als bij de provinciale verkiezingen. Forum voor democratie wint veel en PVV, D66 en SP verliezen fors. In Nieuwerkerk brandt een appartement aan de Meidoorn uit omdat een bewoner zijn eigen huis in brand steekt. De bewoners krijgen rust want de brandstichter blijft vast zitten en mag niet meer terug naar de woning. De A20 tussen Nieuwerkerk en Gouda krijgt definitief 3 rijstroken, minister Nieuwenhuizen zet haar handtekening langs de snelweg onder het besluit. De gemeente past de bushaltes aan voor minder valide mensen maar dat lukt nog niet helemaal.

April

Voor de vacature voor het burgemeesterschap van Zuidplas melden zich 15 kandidaten. In Moerkapelle wordt de nieuwe Brede School feestelijk geopend. Er is een rondleiding voor pers en buren door het nieuwe gemeentehuis en daar lekt de verrassing uit: het staatsieportret van het koninklijk paar had geheim moeten blijven maar kwam op Je Bent Nieuwerkerker te staan. In Zevenhuizen keert ZVH terug op het hoogste gebied van het volleybal na het behalen van het kampioenschap. De traditionele RMS Ride Out vanuit Moordrecht trekt weer honderden motorrijders. Vervoerder Wegman die de Groene Hart Hopper en het leerlingenvervoer doet raakt in financiele problemen, gaat failliet en dat geeft zorgen bij ouders en de politiek. Het personeel is in onzekerheid maar uiteindelijk komt er een doorstart. Koningsdag verloopt minder druk maar feestelijk en soms een beetje nat in Zuidplas. In Nieuwerkerk ontstaat een discussie over handhaving op verkoop van alcohol zonder vergunning. In Nieuwerkerk verlaat meester Wim zijn Montessorischool na oprichting, 33 jaar geleden.

Mei

Het door de gemeente Zuidplas ingehuurde bedrijf hangt in Nieuwerkerk op 4 mei de vlag ondersteboven en vergeet bij de herdenkingslocatie in Moordrecht de vlag op te hangen. De gemeente is zeer ontevreden over de blunders. Bij de Nieuwerkerkse herdenkingsnaald komt een gedenksteen voor de weggevoerde joodse inwoners in de Tweede Wereldoorlog. In Rotterdam wordt de bekerfinale tussen Ajax en Willem II gespeeld en daarom komen veel bussen Ajax fans langs, de ME houdt de A20 scherp in de gaten. Uit een informatienota aan de gemeenteraad blijkt dat het sociaal team niet past in het nieuwe gemeentehuis en elders onderdak moet zoeken. Dit tot grote verbazing van de inwoners en gemeenteraad. Het voorgestelde tracé voor het snelfietspad levert veel verbazing op in Moordrecht en levert een werkgroep op die zich buigt over alternatieven. De ChristenUnie/SGP wint in Zuidplas de verkiezingen voor het Europees Parlement. De autocross in Zevenhuizen is wederom spectaculair en druk bezocht en in Moordrecht komt Memphis Depay onder zeer grote belangstelling zijn Cruyff Court openen.

Juni

Staatssecretaris van Ark opent het nieuwe gemeentehuis en veel inwoners komen een kijkje nemen in het nieuwe gebouw. Na veel geheime vergaderingen van de gemeenteraad komt het plan voor het nieuwe vijfde dorp op tafel en de gemeenteraad steunt het plan unaniem. Prorail is van mening dat de gemeente aan zet is over het opknappen van het station: de gemeente deelt deze mening niet en wacht op een onderzoek van ProRail. De plannen voor een fietsroute in Zevenhuizen naar de tijdelijke school vallen in verkeerde aarde bij de ouders en wethouder Schuurman past de plannen na een informatieavond aan. Na een aantal jaren van bekoelde relatie wordt de vriendenband tussen Zuidplas en Bückeburg weer aangehaald door herbevestiging van de vriendenband. 30 juni is een hete dag en op initiatief van Eelko Doornhein en de brandweer Nieuwerkerk wordt een waterfestijn georganiseerd. Een paar uur later wordt diezelfde brandweer aangevallen tijdens een reanimatie in een café op het Raadhuisplein wat leidt tot 3 gewonden en 2 arrestaties. De gereanimeerde man overlijdt in het café. Gouwe IJssel Nieuws viert haar tweede verjaardag met inmiddels ruim één miljoen bezoekers.

Juli

De zomer start met veel overlast klachten van de eikenprocssierupsen in de bomen, bewoners van het woonwagencentrum hebben er veel last van en de gemeente neemt snel actie na een artikel op deze site. De kindergemeenteraad vieren het ouderenfestival bij ouderen die zichtbaar genieten. Vienne Zwarteveld uit Zevenhuizen wordt verkozen tot nieuwe kinderburgemeester. De andere partners van de grondbank zijn niet blij met het ontwerp van het nieuwe vijfde dorp. In Rotterdam wil een meerderheid van de gemeenteraad zelfs dat Zuidplas niet meer de baas is en wil annexatie. De wethouder in Rotterdam vindt dit niet uitvoerbaar. Op de Willem-Alexanderbaan is de world cup roeien en de gemeente trakteert mantelzorgers en vrijwilligers tijdens dit evenement op een BBQ. De gemeenteraad draagt Han Weber voor als burgemeester van de gemeente Zuidplas. De 112-dag in Nieuwerkerk aan den IJssel wordt druk bezocht met spectaculaire demonstraties. Door snel ingrijpen van personeel in het drukke Polderbad kan een verdrinking worden voorkomen maar landt de traumahelikopter op het kunstgrasveld van het zwembad. In Moordrecht is met het warme weer een grote vissterfte. Op 24 juli wordt het hitterecord bij weerman Leen de Koning verbroken, hij meet 37,3 graden.

Augustus

Een Moordrechtenaar wordt veroordeeld voor het negeren van een lampje op het dashboard en wordt verdacht van het veroorzaken een ongeval op de A20. De pogingen om een vestiging van Monkey Town te ontwikkelen in het gebouw van de voormalige Formido Nieuwerkerk loopt spaak. De jeugd kan zich vermaken bij de Jeugdvakantieweek Nieuwerkerk, witte tentweek in Moordrecht en de jeugdweek in Moerkapelle. De beheerders achter de Buurtpreventie Whatsapp in Nieuwerkerk aan den IJssel stoppen ermee. Gemeente Zuidplas past welkomstscherm in het nieuwe gemeentehuis aan na klachten over privacy. Aldi weet de Lidl af te troeven door een spaarzame plek te vinden waar wel een supermarkt mag komen en dient een aanvraag in aan de Hoofdweg op de grens tussen Capelle en Nieuwerkerk.

September

September start sportief met een echt NK petanque in Nieuwerkerk aan den IJssel. Het oogstfeest in Zevenhuizen is ondanks wat buien druk bezocht. Op de allerlaatste openingsdag van het Polderbad is het hondenzwemmen, genieten voor baas en dier. Waarnemend burgemeester Stoop neemt afscheid en krijgt veel lof voor zijn werk van de gemeenteraad. Diezelfde gemeenteraad moet erg wennen aan de nieuwe moderne raadszaal en de vergaderingen zijn met videostream nu live te volgen. De Dance Parade doet dit jaar ook Moerkapelle aan met alle soorten en maten van house muziek. De vlootschouw in het Wijde Gat in Nieuwerkerk is een groot feest. Animal Save Movement  organiseert een wake voor kalverenslachterij Boer aan de ‘s-Gravenweg, slechts een handvol demonstranten komt hier op af en het verloopt rustig. Door diverse financiële omissies wil de oppositie een spoeddebat in de gemeenteraad. Wethouder De Haas snapt dat de rapportages beter moeten maar hekelt de openlijke kritiek op de ambtenaren in het spoeddebat. Een gekantelde asfaltwagen komt in Moordrecht in de sloot terecht, het bergen van deze wagen duurt tot laat in de avond. Burgemeester Weber legt de belofte af in de gemeenteraad en start als burgemeester.

Oktober

Op de eerste dag van oktober staan alle rijkswegen in de regio vol door een boerenprotest. Twee weken later is het beeld weer hetzelfde, wederom protest op de A12 en A20. Het college van B&W hangt voor het eerst zelf de regenboogvlag op in plaats van raadslid Jan Ambachtsheer. Dat grote mannen en vrouwen in grote trucks kleine ringen kunnen vangen blijkt uit de jaarlijkse truckringsteken in Nieuwerkerk. De gemeente publiceert de nieuwe begroting maar rept geen woord over de stijging afvalstoffenheffing, dit doen ze pas na een artikel op Gouwe IJssel Nieuws. Het debuut van ZVH in de Eredivisie loopt uit op een domper, de wedstrijd wordt gestaakt door een te vochtige hal. Er zijn zorgen in de gemeenteraad over voortgang van projecten door stikstof en PFAS. In Zevenhuizen vangen de kinderen alle boeven die rondlopen in kader van ‘Boef in de Wijk’. Een storm zorgt ervoor dat de monumentale kastanje op de ‘s-Gravenweg in Nieuwerkerk breekt maar de gemeente tracht wel zoveel mogelijk te behouden. De schrik is groot bij de ravage op de A20 bij twee botsende vrachtwagens maar zijn er geen dodelijke slachtoffers. In de Hennipgaarde wordt voor het eerst een ree gespot in Zevenhuizen.

November

In Zuidplas en Waddinxveen wordt besloten om te rouleren bij de politie: diverse wijkagenten krijgen een andere wijk. In het kader van het Nationale Schoolontbijt prikt burgemeester Weber een vorkje mee op de Nieuwerkerkse Montessorischool. Een uitvoerder van de gemeente Zuidplas heeft niks met dieren en sluit de weg dusdanig af dat de paarden daar niet voorzien kunnen worden van voedsel. In Moerkapelle plaatst de gemeente een bord in een speeltuin met een verbod tot gillen door kinderen, de VVD stelt er zelfs raadsvragen over en het bord wordt tijdelijk weggehaald. Bij het overleg met bewoners over dit bord blijkt de gemeente nooit aanwezig te zijn geweest. Fotografe Marlonne Willemsen wint de cultuurprijs van de gemeente Zuidplas. In alle dorpen wordt Sinterklaas feestelijk ontvangen en is het een groot feest. Een barbecue op het balkon van een flat zorgt voor commotie in de Nieuwerkerkse Bomenbuurt. Het historische hek van de oude begraafplaats gaat eindelijk opgeknapt worden.

December

Moordrecht wordt opgeschrikt door eieren die tegen de ramen worden gegooid. Na 7 maanden werkt de verlichting eindelijk van de oversteek op het Raadhuisplein. De gemeente Zuidplas geeft de Aldi een vergunning af voor de vestiging van een winkel aan de Hoofdweg. Tijdens harde wind heeft de brandweer de handen vol aan wegwaaiende bouwmaterialen in Zevenhuizen. Het oude gemeentekantoor de Saffier is omgebouwd naar starterswoningen. Tijdens 3 stampvolle avonden worden de vrijwilligers door de gemeente verwend met een live cooking buffet. In de Nieuwerkerkse wijk Esse zoom zijn de inwoners boos over de slechte communicatie over de komst van een Huis van Hoop. De politieke partij GBZ houdt op met bestaan en stort de inhoud van de kas naar Zuidplas Helpt. De leerlingen van de PWA in Nieuwerkerk helpen Rob van Lopik met zijn inzameling van boodschappen. Voor de kerst schrijft burgemeester Weber zich in als inwoner van Zuidplas en trekt in de ambtswoning in Nieuwerkerk. Vlak voor kerst wordt bekend dat de ontwikkeling van rijksmonument Geertruidahoeve niet door gaat. Tijdens het midwinterfeest wandelen er honderden kerstmannen, kerstvrouwen en elfjes door Nieuwerkerk. De kerst is niet wit maar wel koud voor de bewoners van de Iep in Nieuwerkerk door een gesprongen verwarmingsbuis. De kans is groot dat de oude Rabobank in Dorrestein nog wel leeg blijft staan door weerstand van de omwonenden.

Video reportages

Afgelopen jaar maakte Gouwe IJssel Nieuws 113 videoreportages en interviews. Dat plaatsen we op ons YouTube kanaal. Hier kunt u zich op abonneren om op de hoogte te blijven.

Het nieuws van 2019 werd u gebracht door onze vrijwilligers : Remi van Tienhoven, Marien Mulder, Sylvia van Straalen, Rob Belterman, Cees van de Bovenkamp, André Muller en Jacolien Rog. We danken de volgende mensen voor hun bijdragen : Eelco Slingerland, Jolanda Bakker, Tamara Barning, Fred Boevé en Thom Demmenie. Bijdragen zijn altijd welkom op info@gouweijsselnieuws.nl Vast meewerken kan ook, meer informatie vindt u op deze pagina.

Advertentie