8.5 C
New York
dinsdag 16 april 2024

Jaaroverzicht Gouwe IJssel Nieuws 2022

2022 was een jaar om niet snel te vergeten: de naweeën van corona uit 2021 speelden nog maar door een energiecrisis en de oorlog in de Oekraïne was er veel nieuws. In dit nieuwsjaar werden onze artikelen nagenoeg 1 miljoen keer gelezen en kunnen de redactieleden terug kijken op een druk jaar als vrijwilliger. We bieden u daarom met trots dit jaaroverzicht en wensen u een gezond en gelukkig 2023 toe!

Januari

Oud en Nieuw is volgens de burgemeester “beheersbaar” geweest ondanks inzet van de Mobiele Eenheid in zowel Moordrecht als in Moerkapelle met de oud en nieuw, Moordrecht kent ook een spoor van vernielingen. In Nieuwerkerk aan den IJssel ontstaat er een grote brand in een schuur. De volgende dag ontstaat er een felle brand in een schuurtje op het Schijfmos in Nieuwerkerk. De Kerstbomenjacht leverde een nieuw record op en bomen met kluit kregen een tweede leven. In de Eendragtspolder komen honderden vissen in hun winterslaap om het leven als het Hoogheemraadschap pompen aanzet. In Moerkapelle plaats de Rehobothschool een noodunit als klaslokaal op het schoolplein tot schrik van buurman de Keijzerschool. Corrie blijkt een pittige winterstorm en zorgt voor veel schade zoals aan het dak van La Baraque.


Februari

In februari verliezen 8 hardrijders hun rijbewijs op de Moordrechtboog bij een politiecontrole. Aan de verkiezingen in maart doen 8 partijen mee in Zuidplas en 6 in Waddinxveen. In Moordrecht blaast een storm de zonnepanelen van het dak af. De stemwijzer in Zuidplas is incompleet en is daarom geen hulp voor de kiezer. De huismus is tijdens de tuinvogeltelling het meest voorkomende vogeltje in onze regio. Vooralsnog komt er geen snelfietspad door Moordrecht na protesten van inwoners. Storm Eunice laat een spoor van verwoesting achter en door hoogwater op de Rotte wordt de Eendragtspolder onder water gezet. Dieven van bloemenkarren worden klemgereden in Zevenhuizen door de politie en in Nesselande komt een kraanwagen in het water van de Ringvaart.


Maart

Leen en Ans de Koning worden onderscheiden met een Golfslag door de gemeente Zuidplas. De Sportstichting Zuidplas en de Beth-El kerk zijn voorbeelden van de vele inzamelingsacties voor de mensen tijdens de oorlog in de Oekraïene. Een organisatie van projectontwikkelaars wil bouwen in Nieuwerkerk-Noord, maar Zuidplas houdt zich aan de afspraak met de provincie. Het benzinestation in Nesselande werd ontruimd vanwege een gaslucht. Nederlandse limoncello uit Nieuwerkerk wint goud. De Zevenhuizerplas is een landingsplek voor Flamingo’s en dat is geen 1-april grap van de redactie dit keer. Omdat de softwareleverancier van de afvalcontainers failliet gaat, wordt de gemeenteraad geïnformeerd dat de containers mogelijk op slot gaan. De politiek wil de containers dan maar open zetten en de afvaldiscussie laait weer op in Zuidplas.

Op de Europalaan is een forse aanrijding door drank en daarbij ontsnapt een hondje. Heel Nieuwerkerk zoekt en het hondje Lex wordt een dag later gevonden. Moluks ouderenhuis Rumah Orang Tua Tua krijgt de Golfslag van Zuidplas. De 1 april grap met de Trashcoins van dit nieuwskanaal was iets te goed waardoor mensen onaardig tegen de ambtenaren van Zuidplas werden. De redactie bracht taart voor de ambtenaren als goedmaker voor korte lontjes.


Gemeenteraadsverkiezingen

In maart 2022 waren de gemeenteraadsverkiezingen. In Zuidplas deden 8 en in Waddinxveen 6 partijen mee. Voorafgaand waren er debatten in Swanla en Op Moer en was er discussie over de grootte van de verkiezingsborden. Maar tot een knetterende campagne kwam het niet in Zuidplas. Meest bijzonder was dat raadslid Pouwels al op de lijst stond maar toch er mee stopte om vervolgens op verkiezingsdag toch wel verkiesbaar te zijn. Uiteindelijk stapte ze op bij PvdA/GroenLinks en richtte haar eigen partij op. Bij de debatten wist Heuvelman van de NGP wat roering te brengen. Gouwe IJssel Nieuws interviewde alle lijsttrekkers en maakte een alternatieve stemwijzer. Raadslid van Woudenberg (D66) vertrok naar Capelle als wethouder en Van stapte op.

De ChristenUnie/SGP werd in Zuidplas de grootste en winnaars waren D66 en NEZ, CDA en VVD verloren. De NGP haalde voor de vierde keer op rij niet de kiesdrempel. ChristenUnie/SGP, D66, CDA en VVD vormden de nieuwe coalitie in Zuidplas tot teleurstelling van NEZ. PvdA/GroenLinks wil graag mee tekenen met de coalitie maar mag niet aansluiten in het college. Wethouders Verbeek en Hordijk namen afscheid na vele jaren Zuidplas, Klovert en Zijlstra werden de nieuwe wethouders.

In Waddinxveen werd de PCW veruit de winnaar en behaalde 7 zetels. Met het CDA en VVD vormden ze daar het college, Weerbaar Waddinxveen (WEWA) was de grote verliezer. Vleij en Kerssies werden de nieuwe wethouders.


April

De maand april begon met het allereerste uitje voor SeniorenUitbusZuidplas naar Brielle. De gemeente was druk met de toekomst van schoolgebouwen in Zuidplas en wethouder Hordijk wilde een “reset” voor de plannen rondom het Posthuis in Moordrecht. Adri den Boer kreeg de Golfslag, de gemeentelijke onderscheiding, uitgereikt. Bij de aanhouding van een minderjarige Nieuwerkerker in Rotterdam werden door de politie schoten gelost.

April was ook de maand waarin het Françoisviaduct een storing had en waarin bekend werd dat er voortaan een jaarlijkse rekening volgt voor het restafval. In de tweede helft werd de vluchtelingenopvang voor Oekraïners in Nieuwerkerk geopend. De gemeenteraad stemde in met de uitbreiding van Van Der Spek. In Moordrecht was er een ride-out vanwege de RMS-dag. Eind van de maand was het Françoisviaduct weer gerepareerd en op Koningsdag werden 14 lintjes uitgereikt.


Mei

In de maand mei maakte de gemeente bekend wanneer welk dorp van het gas af moet. Kort hierna bleek de website niet goed te werken. Op 4 mei was het in alle dorpen om 20:00 uur 2 minuten stil. Ook werd bekend dat Delta glasvezel in Nieuwerkerk wilde gaan aanleggen. Na een ongeval met dodelijke afloop op de Strandweg in Oud-Verlaat besloot de gemeente om de weginrichting onder de loep te nemen. Er werd gestart met het opknappen van winkelcentrum de Reigerhof en in Moordrecht werd de avondvierdaagse gelopen.

In Nieuwerkerk verkocht Vestia een groot deel van de sociale huurwoningen aan andere corporaties. Ook werd in deze maand het praktisch verkeersexamen gehouden. Streekhistoricus Adri den Boer overleed en er traden twee nieuwe wethouders aan in Zuidplas. In Moerkapelle ging een grote schuur in vlammen op. Bij de Rotte werd door vrijwilligers de dijkbewaking geoefend. De informatieavond over het vijfde dorp leverde veel vragen op. In Zevenhuizen werd de autocross weer georganiseerd.


Juni

Wethouder Hordijk en wethouder Verbeek nemen afscheid van de lokale politiek van Zuidplas. De lokale politiek was tegen de uitbreiding van de Rotterdamse luchthaven. In Moerkapelle werd Trekkertrekkie georganiseerd. De straatverlichting in Nieuwerkerk had storing en er werd bekend dat de gemeente de komst van darkstores had geblokkeerd. Deze maand was Nieuwerkerk aan de beurt voor de avondvierdaagse.

In Moordrecht was onzekerheid over het voortbestaan van de veerverbinding met Gouderak. Aan beide kanten van de IJssel was er de politieke wil om de veerverbinding in stand te houden. In vluchtelingen-opvang de Oase in Nieuwerkerk was het vooral rustig en gezellig. Ook werd in deze maand bekend dat Zuidplas tot 2030 met 15% groeit zonder de ontwikkelingen in het vijfde dorp.


Juli

Juli stond in het teken van de warmte. Wethouder Klovert opende een slimme zonnebrandpaal bij de Zevenhuizerplas. De dijkwachten gingen op pad om de veenkades te inspecteren op droogteschade en in Nieuwerkerk werd een hitterecord gevestigd van 37,8 graden Celsius. Inwoners van Moordrecht gaven de oude dorpskern een Mediterraanse sfeer.

De bewoners van de Vikingrade in Nieuwerkerk wonnen de Superpostcodeprijs. Ook werd duidelijk dat de Nieuwerkerkers allemaal een glasvezelaansluiting krijgen. Minister Hugo de Jonge kwam langs en prees de samenwerking bij de plannen voor het vijfde dorp. In Moerkapelle ontstond brand in een dak met zonnepanelen. In Zevenhuizen gingen de vlaggen ondersteboven als boerenprotest. Ook een auto-ambulance ging daar bijna ondersteboven. In Waddinxveen werd een nep-bankmedewerker opgepakt.


Augustus

De bewoners van Moordrecht werden geïnformeerd over de noodopvang van Vluchtelingen in de sporthal. De gemeente was verrast toen bleek dat er ook vluchtelingen in hotel Van der Valk opgevangen werden. Rotterdam Airport gaat meer vliegtuigen aan de kant van Zuidplas laten vliegen. Een motorrijder verongelukt op de Moordrechtboog, op het Raadhuisplein raakt een voetganger zwaar gewond en een agent raakt gewond bij een verkeerscontrole in Nesselande.

De uitbreiding van tuincentrum Van der Spek zorgt voor beroep bij de Raad van State. Een grote stroomstoring zette Nieuwerkerk in het donker. Een Moordrechtenaar redde een kleuter uit de IJssel. In Moordrecht nam de voetbalvereniging het nieuwe sportpark in gebruik. Blote buiken en schouders gingen bij het Comenius na de zomervakantie in de ban. De WOZ-waarde van huizen in Zuidplas en Waddinxveen stijgen fors.


September

Bij een veevoerbedrijf in Nieuwerkerk breekt een grote brand uit. Prinses Beatrix komt op bezoek bij de molenviergang in Zevenhuizen. De gasrekening van de gemeente Zuidplas gaat omhoog door het opzeggen van het contract bij Gazprom. Zuidplas benoemt een expertpanel voor de ontwikkeling van het vijfde dorp. Op de A20 worden drie straatrovers opgepakt.

In het buitenbad van het Polderbad mogen honden een duik nemen, terwijl zwemmen in de Zevenhuizerplas wordt afgeraden. Het collegeprogramma wordt gepresenteerd en wethouder Schuurman roept iedereen met schuld of armoede op om hulp te vragen bij de gemeente. Automobilisten na ongeval gevonden in ziekenhuis, tuin en sloot. Een inwoner van Moerkapelle kweekt een reuzenpompoen.


Oktober

De uit nood geboren Gerberaman langs de Hoofdweg stopt er mee. In Moordrecht balen de bewoners van de overlast van medebewoners en in Zevenhuizen valt uit het niets een bouwlamp naar beneden, later blijkt deze uit een Transavia vliegtuig te komen. Woonbron en Woonpartners Midden Holland nemen 2/3 van het bezit van Vestia over. Stichting Zo! laat vrijwilligers genieten van het waarderingsmoment. In Waddinxveen breekt de vogelgriep uit en 80.000 kuikens worden geruimd.

Het Comenius college in Nieuwerkerk schrikt van de landelijke aandacht over de aangepaste kledingregels. In Waddinxveen organiseert de gemeente samen met Zuidplas en hulpdiensten een veiligheidsdag. Ondertussen neemt een koe een herfstduik in Moordrecht en uit burgemeester Weber grove taal in een video. In een appgroep worden raadsleden belachelijk gemaakt en een pand wordt gesloten door burgemeester Weber na de vondst van een cocaïnewasserij. Raadslid Van stapt op bij NEZ, wil zelfstandig verder gaan maar ziet daar van af. Zuidplas zet een strategie document per ongeluk online.


November

Bewoners van de Bredeweg in Moerkapelle bieden een petitie aan voor een veiligere inrichting. Zevenhuizen moet nog langer wachten op een tweede supermarkt, het wordt doorgeschoven naar januari 2023. Zes jongeren uit Zuidplas krijgen een jeugdaward. De gemeente Zuidplas is teleurgesteld in het verloop van het participatietraject van Rotterdam The Hague Airport. Mediterraans Moordrecht is de winnaar van de cultuurprijs Zuidplas 2022.

Sinterklaas komt na jaren alternatieve feesten weer aan in Moerkapelle, Moordrecht, Nieuwerkerk en Zevenhuizen. Na 2 jaar is er ook weer een kaarsjesavond in het Oude Dorp van Nieuwerkerk. Bij ongeval op de N219 bij Zevenhuizen komt een bestuurder om het leven. Capelle aan den IJssel, Krimpen en de Krimpenerwaard is in de ban van de bandenprikker die uiteindelijk opgepakt kan worden. André Laaij wordt het nieuwe gemeenteraadslid voor NEZ.


December

In de restveengebieden van de Zuidplaspolder is een lager waterpeil niet meer verantwoord. De belasting van het waterschap gaat fors omhoog. Nesselande heeft last van inbraken in Skoda’s maar een mogelijke dader wordt in de kraag gevat. 125 automobilisten krijgen een boete door een inrijverbod te negeren in Nieuwerkerk. Tijdens een integrale controle in Moordrecht worden illegaal vuurwerk, grondstoffen voor drugs, lachgas en dieren aangetroffen.

Dwangsommen, opgelegd aan drugsdealers in Nieuwerkerk, blijven in stand. Het toernooi voor G-teams IJsselvogels wordt een feest voor iedereen. Aan de Hoofdweg in Nieuwerkerk wordt een vrouw thuis overvallen. In Zevenhuizen gaat de landijsbaan net als de ijsbaan in Moordrecht open. Alleen de ijsbaan in Nieuwerkerk wordt door recreatieschap niet gevuld. In Nieuwerkerk worden twee IBC’s met mogelijk drugsafval op straat gedumpt. Een zeer grote brand op de grens van Capelle en Nieuwerkerk laat een NL Alert afgaan. De gemeenteraad steunt unaniem de lokale inclusie agenda en ziet dat de OZB verhoging gehandhaafd blijven. Zuidplas maakt zich tenslotte op voor de oud en nieuwviering. De eendenkop in Waddinxveen op de rotonde van de Beijerincklaan is plotsklaps weg. Het gevaarte duikt op in Friese Donkersloot als oudejaarsstunt.


In beeld : 2022

In 2022 werden er door Gouwe IJssel Nieuws tientallen Youtube video’s gemaakt. Hieronder enkele hoogtepunten uit 2022

Advertentie